Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presedan u EU

Litva zabranila prodaju energetskih pića mlađima od 18 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konzumiranje energetskih pića može dovesti do ovisnosti i hiperaktivnosti zbog koncentracije kofeina.

Litva je u četvrtak donijela odluku o zabrani prodaje energetskih pića mlađima od 18 godina, čime je napravila presedan unutar EU-a, a odluku je objasnila zdravstvenim razlozima.

Pročitajte i ovo Zabrana energetskih pića - 3 Nisu sigurna U planu rigorozne zabrane! Popularna su među mladima, a mogu dovesti do smrtnog ishoda Piće Prime inspekcijski nadzor I Hrvatska zabranjuje sporno američko energetsko piće, oglasio se Beroš

Mjera bi na snagu trebala stupiti u studenome. Za nju je glasovalo 88 od 96 prisutnih zastupnika litavskog parlamenta, a osam ih se suzdržalo od glasovanja.

Litavsko ministarstvo zdravstva objavilo je da zabrana predstavlja presedan unutar EU-a te se nada da će njihov primjer slijediti i ostale članice zajednice.


Hrvatska i Litva o suradnji Jadrana i Baltika

Dužnosnik litavskog ministarstva zdravstva Almantas Kranauskas pojasnio je da konzumiranje energetskih pića može dovesti do ovisnosti i hiperaktivnosti uslijed velike koncentracije kofeina u njima. Dodao je da neki znanstvenici smatraju kako njihovo konzumiranje mlade može potaknuti i na to da probaju drogu.

Oni koji ovu odluku kritiziraju smatraju da bi zabrana mogla dovesti do negativnog trenda u proizvodnji gaziranih pića u zemlji s oko tri milijuna stanovnika koja se EU-u pridružila 2004. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene