Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pusić u Litvi

Hrvatska i Litva o suradnji Jadrana i Baltika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se u Litvi sa svojim kolegama ministrom vanjskih poslova Litve Linasom Linkevičiusom i predsjednikom parlamenta Vydasom Gedvilasom.

Hrvatska i Litva zainteresirane su za međusobnu suradnju, kako bilateralnu tako i u okviru Europske unije, a tu je posebno zanimljiva i važna veza između Baltika i Jadrana, izjavila je u Vilniusu prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon sastanaka s ministrom vanjskih poslova Litve Linasom Linkevičiusom i predsjednikom parlamenta Vydasom Gedvilasom.

"U europskim razmjerima ta veza između Baltika i Jadrana je ne samo zanimljiva nego je i gospodarski i sigurnosno vrlo važna. U ovom trenutku sigurnosna suradnja, energetska suradnja između tih dviju regija jedna je od potencijalnih okosnica ili kralježnica Europe", istaknula je Pusić.

Također je rekla da je Hrvatska zainteresirana za Istočno partnerstvo, koje je Litvi među glavnim interesima, te da na tome dvije zemlje mogu surađivati jer Litva ima veliko iskustvo na tom području.

Pročitajte i ovo Primopredaja broda Dalmacija u danskom Hirtshalsu - 4 Ovog ljeta u prometu FOTO Jadrolinija preuzela Dalmaciju: Pogledajte norveški trajekt koji će ploviti Jadranom i što sve nudi Krešendo: Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Hrvoje Krešić KREŠENDO HRVOJA KREŠIĆA Pikanterije i političke izdaje: "Složila mi se slika da su ga imali u šaci, moj muž je zamalo pao u nesvijest"

>>Zoran Milanović i Vesna Pusić na turneji po Baltiku

"S druge strane, Litva je zainteresirana za Mediteran, suradnju na Mediteranu, za južni Mediteran koji je u ovom trenutku ključna točka destabiliziranja svijeta, ne samo Europe. Hrvatska tu ima više iskustva, praktično je bliža toj regiji i to je i naše šire susjedstvo. Tu postoje interesi Litve za suradnju", kazala je Pusić.

Kako je dalje rekla, sa svojim litavskim sugovornicima razgovarala je o svim temama koje su na dnevnom redu EU-a. S litavskim šefom diplomacije razgovarala je i o "mogućim zajedničkim pozicijama unutar vijeća ministara za vanjske poslove i mogućim zajedničkim projektima razvojne suradnje u trećim zemljama".

Pusić je u službenom posjetu Litvi boravila uoči neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a (Gymnich) koji počinje danas popodne. Na dnevnom redu je nekoliko tema, najavila je Pusić. Jedna je priprema za summit EU-a u Vilniusu u studenome koji će biti u prvom redu usredotočen na zemlje Istočnog partnerstva. Tu su tri zemlje koje su spremne bilo za potpisivanje, bilo za parafiranje sporazuma o pridruživanju - Ukrajina, Moldavija i Gruzija, kazala je.

Druge teme vezane su za krizna žarišta u svijetu: južni Mediteran i situaciju u Siriji. U subotu se sastanku pridružuje i američki državni tajnik John Kerry i vidjet ćemo koje će podatke on predočiti i kako će se ta tema dalje razvijati, rekla je ministrica Pusić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene