Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zavladala paranoja

U STRAHU OD RUSKE INVAZIJE "Rusija neće oklijevati upotrijebiti vojnu silu protiv nas"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Litva je objavila knjižicu s uputama građanima kako se ponašati i što učiniti u slučaju ruske invazije.

U bivšoj baltičkoj republici SSSR-a podijeljeno je na desetke tisuća vodiča za preživljavanje u kojima se na 75 stranica nalaze savjeti za preživljavanje u slučaju da Rusija napadne njihovu državu. Upozorava se da Rusija neće oklijevati upotrijebiti vojnu silu protiv svojih susjeda.

Vlada Litve također je pokrenula i telefonsku liniju za građane na koju mogu prijaviti svakog na kog sumnjaju da je možda - špijun.

"Svaki Litavac može biti meta špijuna", kazao je Darius Jauniskis, šef odjela državne sigurnosti.

U vodiču za preživljavanje navedeno je kako prepoznati ruske tenkove, mine i kao preživjeti u divljini.

"Vrlo je važno da su civili svjesni situacije i da imaju želju za pružanjem otpora - u tom slučaju agresoru će biti teže stvoriti uvjete za vojnu invaziju", jedna je od rečenica u knjižici.

Odnosi Rusije i njezinih baltičkih susjeda pogoršali su se od 2014. kada je došlo do odcjepljenja Krima i rata u istočnoj Ukrajini. Litva je članica NATO-a od 2004. godine. Plan je NATO-a da ojača svoje snage u baltičkim zemljama, upravo u strahu od ruske invazije, piše BBC.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene