Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski Liberalni demokrati i konzervativci počeli su petak pregovore o mogućem savezu u formiranju vlade nakon općih izbora koji nisu dali apsolutnog pobjednika.


Pregovori bi mogli vječno trećim liberalnim demokratima nakon više desetljeća dati udio u vlasti. No članovi iz baze stranke, bliži ljevici nego čelništvo i koji imaju ovlasti odbaciti bilo kakav sporazum, rekli su da nisu sretni razgovorima s konzervativcima iz desnog centra. Čelnik liberalnih demokrata Nick Clegg telefonski je u petak razgovarao sa svojim konzervativnim kolegom Davidom Cameronom uoči širih razgovora između viših stranačkih dužnosnika dvije strane.

>> Britanija: I Brown i Cameron se nude Cleggu

Vezani članci Slika nije dostupna London: Konzervativci i liberali nastavili žurne pregovore Slika nije dostupna Konzervativna stranka osigurala najviše mjesta

Clegg i Cameron su se 'složili da trebaju razmotriti daljnje prijedloge programa gospodarskih i političkih reformi', rekao je glasnogovornik stranke Liberalnih demokrata. Clegg, čiji je položaj u stranci oslabio nakon razočaravajućeg izbornog rezultata, sastat će se u subotu sa svojim novoizabranim zastupnicima.

Sastanak će zapravo biti prvi dio složenog unutarnjeg procesa od tri faze koji ograničava Cleggove ovlasti u pregovorima oko bilo kakve koalicije ili podrške drugoj stranci. Stroga pravila stranke znače i da će Cleggu biti mnogo teže dogovoriti koaliciju nego Cameronu. (Hina)