Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Libanonski premijer Saad Hariri razgovarao je u Damasku sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom kako bi otvorio novu stranicu u odnosima dviju zemalja.


Hariri, koji krivi Siriju za atentat na njegova oca 2005., izjavio je da se nada da će strateški odnosi sa Sirijom potaknuti razvoj zajedničkih interesa. ‘Predsjednik Asad je poslao pozitivne signale po svim pitanjima i složili smo se da treba započeti novu fazu u našim odnosima’, rekao je Hariri ispred libanonskog veleposlanstva u Damasku nakon razgovora sa Asadom.

Vezani članci Slika nije dostupna Prosvjedi se šire na Siriju: Poziv na revoluciju protiv predsjednika Slika nije dostupna Ahmadinedžad: 'Otpor Zapadu u regiji će ojačati'

‘Želimo graditi budućnost koja će služiti interesima obiju zemalja’, dodao je. Svoj je posjet Siriji koji je započeo u subotu opisao ‘povijesnim’. Prema riječima Asadovog političkog savjetnika, razgovor dvojice čelnika je bio ‘vrlo otvoren i konstruktivan’, a sirijski je predsjednik istaknuo da se odnosi dviju zemalja moraju temeljiti na ‘iskrenosti i transparentnosti’.

Sirija je otvorila veleposlanstvo u Bejrutu 2008., a libanonski veleposlanik je stigao u Damask ubrzo nakon toga. Bili su to prvi diplomatski kontakti između Sirije i Libanona nakon stjecanja nezavisnosti prije šest desetljeća. (Hina)