Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Odluka Vrhovnog suda Srbije

Legiji potvrđeno 40 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće Vrhovnog suda Srbije potvrdilo je maksimalne kazne od 40 godina zatvora za Milorada Ulemeka Legiju i Zvezdana Jovanovića, koje je izrekao Specijalni sud za ubojstvo premijera Zorana Đinđića.

Vrhovni sud potvrdio je i da su preostala desetorica osuđenih krivi za atentat na prvog demokratskog premijera Srbije, piše Blic. Ulemek i Jovanović imat će pravo na još jednu žalbu, kao i svi osuđeni na maksimalne kazne. O eventualnim novim žalbama Ulemeka i Jovanovića odlučivat će Vrhovni sud, ali će u tom slučaju vijeće činiti sedam sudaca Vrhovnog suda koji nisu sudjelovali u drugostupnjskoj presudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Montgomery za Politiku 'Ubojstvo Đinđića nije politički motivirano' Slika nije dostupna Ulemek negira organizaciju ubojstva Đinđića

>> Spriječen pokušaj bijega Milorada Ulemeka Legije

>> Beograd: 40 godina zatvora za članove 'zemunskog klana'

Odluka drugostupanjskog vijeća uslijedila je nakon što je početkom studenog 2998. održana javnu sjednica po žalbama na prvostupanjsku presudu. Žalbu na presudu uložila je obrana svih 12 optuženih, a sudac je bio Zoran Savić. 

Prvostupanjska presuda dvanaestorici optuženih za ubojstvo Đinđića i ranjavanje šefa njegovog osiguranja Milana Veruovića izrečena je 23. svibnja 2007. na Specijalnom sudu. Sutkinja Nata Mesarović osudila je optužene na ukupno 378 godina zatvora. 'Najteže je saznanje da živimo u zemlji gdje premijera može ubiti kriminalna organizacija i to u dvorištu zgrade vlade, da bi ostvrila svoje kriminalne političke ciljeve', rekao je sutkinja Mesarović.

Dodala je kako je sud utvrdio da su odluku o ubojstvu premijera donijeli Milorad Ulemek i Dušan Spasojević u pokušaju da izbjegnu kazneno gonjenje za ubojstvo Ivana Stambolića i četvorice dužnosnika SPO-a na Ibarskoj magistrali i druge zločine. Prema riječima sutkinje, postupci u Haškom sudu bili su motiv samo za Zvezdana Jovanovića.  

Sutkinja Mesarović navela je kako je odluka donesena na temelju materijalnih dokaza, iskaza 150 svjedoka, četvorice svjedoka pokajnika i priznanja datih policiji i istražnom sucu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene