Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Legiji 15 godina zatvora za atentat na Vuka Draškovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši zapovjednik postrojbe za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija ponovno je u petak u Okružnom sudu u Beogradu na ponovljenom suđenju za atentat na Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali 1999. godine, osuđen na 15 godina zatvora.

Za atentat na Draškovića, tada lidera najjače oporbene stranke u Srbiji, u kojem su ubijena četvorica visokih dužnosnika Srpskog pokreta obnove, među kojima i brat Draškovićeve supruge Danice, na 15 godina zatvora osuđen je i bivši pripadnik JSO Nenad Ilić, vozač kamiona s pijeskom kojim je atentat počinjen.

Pročitajte i ovo Psi spašeni iz dvorišta splitskog psihijatra - 13 Kaznena prijava FOTO Otkriveni strašni detalji kako je psihijatar mučio pse radi borbe: "Namjerno ih je pario i trenirao nasiljem - ne laju, tihi su i puni ožiljaka" Slika nije dostupna Ubojstvo premijera Đinđića Vrhovni sud potvrdio kazne za ubojstvo Zorana Đinđića

Pripadnici JSO Nenad Bujošević, Branko Berček, Dušan Maričić i Leonid Milivojević, osuđeni su na po 14 godina zatvora, godinu manje nego što im je isto sudsko vijeće izreklo na suđenju 2005. godine, presudom koju je ukinuo Vrhovni sud Srbije zbog navodno pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

Bivši šef Resora državne sigurnosti MUP-a Srbije Radomir Marković osuđen je na osam godina zatvora zbog pomoći počiniteljima kaznenog djela, a nekadašnji šef Savezne uprave carine Mihalj Kertes na dvije i pol godine, što je također manje nego u postupku 2005. godine, kad su bili osuđeni na deset, odnosno tri godine zatvora.

Na 19 mjeseci zatvora osuđen je Dragiša Dinić, a na devet mjeseci Vidan Mijailović, obojica u vrijeme zločina dužnosnici beogradske policije, dok su šef beogradske policije Branko Đurić i šef Centra državne sigurnosti za grad Beograd Milan Radonjić ponovno oslobođeni optužbe.

Okružni javni tužitelj je u završnim riječima prošloga tjedna za
optužene zatražio maksimalnu zakonsku kaznu, 40 godina zatvora, ali je sudsko vijeće ostalo pri stavu da je najviša moguća kazna 15 godina zatvora, s obzirom na to da je djelo počinjeno u vrijeme kad je ukinuta smrtna kazna kojoj je alternativa bila 20 godina zatvora, a zakonodavstvo još nije propisalo maksimalni 40-godišnji zatvor.

Ulemek, Marković i pripadnici JSO, koja je rasformirana nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića 12. ožujka 2003. godine, osuđeni su prošle godine i za ubojstvo bivšeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića i još jedan atentat na Draškovića, u Budvi 2000. godine. Vrhovni sud bi uskoro trebao ponovno preispitati presude Ulemeku i Berčeku, kojima je Specijalni sud za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu izrekao najtežu kaznu, 40 godina zatvora.

Tom presudom Specijalnog suda bivši pripadnici JSO Leonid Milivojević i Duško Maričić pravomoćno su osuđeni na 30 godina zatvora, Nenad Bujošević na 35, Nenad Ilić na 15 godina, a Radomir Marković na 15 godina zatvora, a u obrazloženju presude se kaže da su ti zločini počinjeni po zapovijedi vrha državne vlasti, Slobodana Miloševića i
njegove supruge Mirjane Marković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene