Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SR-72

LEGENDA U NASTAJANJU Upoznajte novog nasljednika čuvene 'Crne ptice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amerikanci planiraju, barem na papiru, i više nego dostojnu zamjenu za legendaran špijunski zrakoplov SR-71 Blackbird, odnosno Crnu pticu. Ako im uspije, bit će to revolucija u zrakoplovstvu.

SR-71 Blackbird najbrži je konvencionalni vojni zrakoplov ikad napravljen, a letio je toliko visoko i brzo, da ga protuzračna obrana neprijatelja nije imala šanse presresti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Manje od 13 godina do revolucije Zrakoplovi koji bi do 2030. mogli transformirati putovanje Slika nije dostupna Skuplji i od F-35! Amerikanci nadmašili sami sebe: Ovo je njihova nova najskuplja letjelica

No, kao i kod svih tehnoloških stvari, tehnologija je pregazila i čudesnu Crnu pticu, uporabom sofisticiranih satelita i naprednih radarskih sustava. Godine 1998. američko zrakoplovstvo umirovilo je jedno od Lockheedovih najvećih postignuća u svijetu vojnog zrakoplovstva.

S pojavom novih globalnih prijetnji i vojnih izazova, inženjeri iz Lockheed Martinovog tajnog pogona Skunk Worksa i Aerojet Rocketdynea, žele još jednom zapanjiti svijet i napraviti novi najbrži vojni zrakoplov na planetu.

Ovo su najmodernije, najubojitije i najtajnije letjelice današnjice

Ovog puta, bit će to riječ o drone letjelici, koja će osim špijuniranja, moći i napasti ciljeve. Već je dobio i naziv - SR-72. Taj će zrakoplov izbjegavati protuzračnu obranu, slikati teren u špijunskim misijama i napadati ciljeve pri brzini do 6 puta bržoj od brzine zvuka, prenosi popsci.com.

Inženjeri su proveli već posljednjih nekoliko godina dizajnirajući SR-72 u Skunk Worksu u Kaliforniji. ono što je poznato, jest da će tom zrakoplovu trebati hibridni pogon: konvencionalni turbomlazni motor, koji ga može dogurati do 3 maha te hipersonični ramjet/scramjet, koji će ga pogurati preko te granice.

Njegov trup morati će izdržati ekstremnu toplinu koja se stvara tijekom hipersoničnog leta na površini letjelice, gdje je zagrijavanje uslijed otpora zraka na površini zrakoplova pri hipersoničnim brzinama toliko veliko, da ono samo može rastopiti čelik.

Nadalje, bombe tog zrakoplova morati će biti sposobne precizno pogoditi metu s visine preko 24 kilometra.

U Lockheedu tvrde da bi SR-72 mogao biti dovršen do 2030. godine, a jednom kad se to dogodi, taj će zrakoplov prelaziti 1,6 kilometara u sekundi, što znači da će iz SAD-a doći do bilo kojeg drugog kontinenta na planetu u svega jedan sat. No, teško da će ga itko ionako primijetiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene