Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritika saveznika

Lavrov al-Asadu: Želimo kraj nasilja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sergej Lavrov, šef diplomacije Rusije, rijetke saveznice režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada kojega Arapi i Zapad osuđuju zbog nasilja nad oporbom, je al-Asadu poručio da Moskva želi kraj nasilja te je otkrio da će Damask uskoro objaviti datum održavanja referenduma o novome ustavu.

Dolazak ruskog ministra u Damask Asadove su pristaše pozdravili transparentima zahvale Rusiji jer je s Kinom uložila veto i spriječila donošenje oštre rezolucije UN-a kojom Zapad i arapske zemlje pozivaju na prestanak nasilja, a al-Asada da se povuče s vlasti.

No ministar zemlje koja je najveći dobavljač oružja Siriji, podsjetio je al-Asada na odgovornost.

‘Svaki lider svake zemlje mora biti svjestan da snosi odgovornost. Vi ste svjesni vaše. U našem je interesu da arapski narodi žive u miru i slozi’, rekao je Lavrov, a prenio Reuters.

Al-Asad će se ‘idućih dana sastati s povjerenstvom zaduženim za izradu novog ustava’ koje je posao završilo i ‘sada će objaviti datum održavanja referenduma o tom važnom dokumentu’, najavio je Lavrov.

Nakon veta u subotu ruski šef diplomacije i voditelj obavještajne službe Mihail Fradkov stigli su u Damask kako bi ‘brzo stabilizirali stanje’ u zemlji gdje je nasilje svakodnevno, a eskaliralo je s više od 300 mrtvih tijekom vikenda u Homsu, prenose agencije.

Samo u utorak 19 je osoba ubijeno i najmanje 40 ranjeno, objavili su aktivisti za ljudska prava koji izvješćuju o civilnim žrtvama jer u Siriji neovisni mediji nemaju pristup.

Sirijski režim uporno tvrdi da su za nasilje odgovorne ‘terorističke skupine’, a ne vladine snage.

Dok arapske i zapadne zemlje povlače svoje veleposlanike i diplomate iz Sirije, Rusija nastoji očuvati svoje dugogodišnje političke i vojne veze sa Sirijom, koja je njezino rijetko uporište na Bliskom istoku. Čini to oprezno između podrške al-Asadu i težnje da se on povuče i smanji nasilje.

Analitičari drže da Rusija možda kupuje vrijeme kako bi al-Asada nagovorila na ustupke.

Sada kad je Rusija uložila veto, Lavrov Asadu želi poručiti sljedeće ‘Moskva je učinila sve što je mogla no ako izostane vidljiva promjena u Siriji tada (tebe al-Asade) unatoč ruskoj poziciji čekaju vanjske vojne mjere’, napisao je Fjodor Lukjanov, urednik lista Rusija u globalnim pitanjima.

Rusija je veto opravdala tvrdnjom da je rezolucija jednostrana i podržava samo oporbu, a sirijska oporba je odbacila ruski poziv na razgovore s predstavnicima sirijske vlade u Moskvi. Oporba tvrdi da je al-Asad od ožujka kada su počeli prosvjedi, obećavao reforme no diskreditirao je sam sebe ne provodeći reforme, već represiju u kojoj je prema UN-ovim podacima ubijeno 6.000 ljudi. (Hina)

Pročitajte i ovo Ruski sustav S-300 (Foto: Arhiva/AFP) U roku od dva tjedna Sirija će od Rusije dobiti moderan sustav protuzračne obrane Iljušin Il-20 (Foto: Arhiva/AFP) "U prijateljskoj vatri" Asad poslao telegram Putinu: "Žao nam je, greškom smo pogodili vaš avion"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene