Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stranka jedinstva

Latvija: Vladajuća koalicija pobijedila na izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladajuća koalicija latvijskog premijera Valdisa Dombrovskisa (39) pobijedila je na subotnjim općim izborima, pokazali su rezultati izbornog povjerenstva.

Stranka jedinstva, najveća u dosadašnjoj vladajućoj koaliciji, osvojila je 30,9 posto glasova na izborima. Na drugom je mjestu oporbena stranka ruske manjine, Centar za harmoniju s 23 posto, a na trećem Dombrovskisov koalicijskih partner, Savez zelenih i seljaka za domovinu (ZZS) s 20 posto glasova.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Odbacio sučeljavanje Plenković otkrio koliko je donirao HDZ-ovoj kampanji pa opleo po Milanoviću: "Svakog dana se budi i lupeta sa svojim primitivizmom" Sir Jeffrey Donaldson Sustigla ga prošlost Političar i vitez podnio ostavku: Optužen je za seksualni prijestup

Ovakvi rezultati znače da će Dombrovskis moći sastaviti gotovo istu vladu kao i dosad jer je na četvrtom mjestu također njegov koalicijski partner, krajnje desni Nacionalistički savez sa sedam posto glasova. Razlika je u tome što je njegova vlada u prošlom mandatu bila manjinska, a sada će imati najmanje 63 od 100 mjesta u jednodomnom latvijskom parlamentu.

Rezultati izbora velik su trijumf za Dombrovskisa, koji je Latvijom upravljao kroz oštra smanjenja proračuna i porezni rast kako bi odgovorio na uvjete pomoći od 7,5 milijarda eura dogovorene s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i EU-om.

Latvija je gotovo bankrotirala

Dombrovskis, bivši ministar financija i ekonomist središnje banke, na dužnost premijera imenovan je u veljači 2009. godine, nakon što se prijašnja vladajuća koalicija raspala pod teretom katastrofalne financijske krize. Latvijska ekonomija pala je za četvrtinu u 2008. i 2009., najviše na svijetu, i država je gotovo bankrotirala prije dolaska MMF-a i EU-a u pomoć.

>> Latvijski haker kao virtualni Robin Hood

I buduća vlada mora ostati na putu strogog stezanja remena koji je odredio MMF kako bi ovogodišnji očekivani proračunski manjak od 8,5 posto BDP-a u sljedećoj godini bio smanjen na šest posto, a u 2012. bio srezan za dvije trećine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene