Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vladajuća koalicija latvijskog premijera Valdisa Dombrovskisa (39) pobijedila je na subotnjim općim izborima, pokazali su rezultati izbornog povjerenstva.


Stranka jedinstva, najveća u dosadašnjoj vladajućoj koaliciji, osvojila je 30,9 posto glasova na izborima. Na drugom je mjestu oporbena stranka ruske manjine, Centar za harmoniju s 23 posto, a na trećem Dombrovskisov koalicijskih partner, Savez zelenih i seljaka za domovinu (ZZS) s 20 posto glasova.

Vezani članci Andrej Plenković Andrej Plenković o presudama Stanišiću i Simatoviću: "Hrvatska ne može biti zadovoljna. Sudjelovali su u najstrašnijim zločinima poput Vukovara, Škabrnje i Srebrenice" Slika nije dostupna Ipak ništa od sastanka na Pantovčaku?!

Ovakvi rezultati znače da će Dombrovskis moći sastaviti gotovo istu vladu kao i dosad jer je na četvrtom mjestu također njegov koalicijski partner, krajnje desni Nacionalistički savez sa sedam posto glasova. Razlika je u tome što je njegova vlada u prošlom mandatu bila manjinska, a sada će imati najmanje 63 od 100 mjesta u jednodomnom latvijskom parlamentu.

Rezultati izbora velik su trijumf za Dombrovskisa, koji je Latvijom upravljao kroz oštra smanjenja proračuna i porezni rast kako bi odgovorio na uvjete pomoći od 7,5 milijarda eura dogovorene s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i EU-om.

Latvija je gotovo bankrotirala

Dombrovskis, bivši ministar financija i ekonomist središnje banke, na dužnost premijera imenovan je u veljači 2009. godine, nakon što se prijašnja vladajuća koalicija raspala pod teretom katastrofalne financijske krize. Latvijska ekonomija pala je za četvrtinu u 2008. i 2009., najviše na svijetu, i država je gotovo bankrotirala prije dolaska MMF-a i EU-a u pomoć.

>> Latvijski haker kao virtualni Robin Hood

I buduća vlada mora ostati na putu strogog stezanja remena koji je odredio MMF kako bi ovogodišnji očekivani proračunski manjak od 8,5 posto BDP-a u sljedećoj godini bio smanjen na šest posto, a u 2012. bio srezan za dvije trećine. (Hina)