Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lagumdžija traži poništenje odluke o 124 biračka mjesta u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija zatražio je od vlade BiH poništenje odluke kojom se odobrilo povećanje broja glasačkih mjesta za državljane RH za glasovanje na hrvatskim parlamentarnim izborima na području BiH.

Lagumdžija tvrdi kako je dozvola o glasanju na 124 glasačka mjesta izvan diplomatsko konzularnih predstavništva Republike Hrvatske nezakonita, objavljeno je na stranici SADP BiH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Josipović: Muslimani nisu prijetnja Slika nije dostupna 'Ne uzdam se u utjecaje izvana' Dragan Čović protiv 'Daytona 2'

Lagumdžija u pismu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću podsjeća kako je Vijeće ministara na sjednici održanoj 16. listopada 'dalo suglasnost državljanima Republike Hrvatske na teritoriju Bosne i Hercegovine da mogu glasati na izborima za Hrvatski sabor koji će se održati potkraj studenoga 2007. godine' prema zakonu iz svibnja 1996.

'Nadam se da ste dosad i Vi upoznati s činjenicom da je došlo do grubog narušavanja navedenog zakona, što može imati nesagledive posljedice na domaćem i međunarodnom planu', upozorava Lagumdžija Špirića.

Podsjeća kako je Ministarstvo vanjskih poslova potkraj prošlog mjeseca dalo suglasnost za 124 biračka mjesta, pored postojećih DKP, gotovo četiri puta više nego prije i dodaje kako nitko ne spori pravo državljanima druge zemlje da glasuju po zakonima te zemlje, 'ali to istodobno znači da se poštuju i zakoni naše države'.

'Iz javnosti poznate dokumentacije je evidentno da je dozvola o glasanju na 124 glasačka mjesta izvan DKP Republike Hrvatske nezakonita, jer nije poštivana procedura propisana 'Zakonom o uvjetima po kojima građani drugih država mogu glasati na teritoriju Bosne i Hercegovine' koji ukazom 31.svibnja 1996. godine službenim učinio 'tadašnji Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović', tvrdi se u pismu.

'Ne želim ovom prilikom ulaziti u politička pitanja koja se sama nameću, o svojevrsnoj 'izbornoj aneksiji' Bosne i Hercegovine, ali smatram nedopustivim da se naša država tretira kao 'ničija zemlja'' kojoj ni domaće vlasti ne poštuju vlastite zakone', piše Lagumdžija.

'Zbog toga Vas pozivam da poništite navedene odluke, to više što je u cijeloj proceduri zaobiđeno i Predsjedništvo BiH, da o tome na sutrašnjoj sjednici izvijestite Parlament i osigurate da državljani Republike Hrvatske glasaju u skladu sa zakonima ove zemlje, a ne na način kako se to sada predviđa', stoji na kraju Lagumdžijina pisma Špiriću.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene