Objavljen je kontroverzni izvještaj o tome kako je CIA mučila zarobljenike osumnjičene za terorizam.


Njihove metode, poput simuliranja utapanja bile su i gore nego što se do sada mislilo. Uz to lagali su i Kongresu i Bijeloj kući. Zbog objavljivanja ovog izvješća podignute su mjere sigurnosti u američkim veleposlanstvima diljem svijeta. Tisuću marinaca u stanju je pripravnosti.

Vezani članci Slika nije dostupna CIA I SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE 'Htio sam da me ubiju' Slika nije dostupna Uskoro skidanje tajne oko napada 11. rujna

Nakon napada 11. rujna, CIA je počela sa svojim programom u sklopu rata protiv terorizma. Stravične detalje, dokaze o kršenju ljudskih prava, otkriva prvi javni dokument o metodama koje je CIA koristila.

Zarobljenici su mučeni seksualno, simulacijom utapanja, držanjem u skučenim prostorima, nije im nije dano spavati i po više od tjedan dana. Neki su i umrli u zatvorima.

'Povijest će nam suditi po tome koliko smo odlučni biti društvo kojim vlada zakon i po tome koliko smo spremni reći ružnu istinu i obećati nikada više', rekla je Diane Feinstein, predsjedavajuća senatskim odborima.

Objavljivanje ovog izvješća moglo bi izazvati odmazdu. 'Postoje naznake da objavljivanje ovog izvješća može predstavljati povećan rizik za američke objekte i građane diljem svijeta', kaže glasnogovornik Bijele kuće, Josh Earnest.

Svijet strepi od izvješća koje će Amerika objaviti ovih dana!

Godine prikupljanja materijala, 50 milijuna dolara trebalo je da se sastavi izvješće na gotovo 7 tisuća stranica. Iako su i republikanci i demokrati na početku bili jedinstveni i podupirali objavljivanje izvješća, brzo nakon početka istrage republikanci su svoju potporu povukli, kao i dio demokrata.

Bivši predsjednik brani agente kao istinske domoljube. 'U ratu protiv terorizma obavještajna zajednica je jedan od ključnih alata naše obrane. Ako uhvaćeni terorist ima informacije o uroti protiv naše domovine, moramo znati što on zna', rekao je 2007. George W. Bush.

CIA-ine metode bile su brutalnije nego što se mislilo, lagali su zakonodavcima i Bijeloj kući. Djelovanjem obavještajne službe bavilo se i američko ministarstvo pravosuđa, ali nisu našli ništa sporno. Na glavno pitanje po čijoj političkoj odluci je CIA radila - nema odgovora. Krivnja se uglavnom svodi na nesavjesne niže razine te obavještajne službe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook