Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijete nova nasilja

Svijet strepi od izvješća koje će Amerika objaviti ovih dana!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Takvo bi izvješće moglo izazvati nasilje i smrt diljem svijeta', upozoravaju neki američki dužnosnici.

U SAD-u bi ovog tjedna trebalo biti objavljeno izvješće o tome je li se CIA koristila metodama mučenja i torture prema zarobljenicima, za koje su smatrali da su islamski teroristi, kako bi od njih izvukla potrebne informacije.

'Takvo bi izvješće moglo izazvati nasilje i smrt diljem svijeta', upozoravaju neki američki dužnosnici, pozivajući se na procjene američkih i stranih obavještajca te drugih zemalja.

Republikanac Mike Rogers kazao je za CNN da bi izvješće o metodama koje je CIA koristila u ispitivanjima prije deset godina moglo biti povod ekstremistima za izazivanje nasilja koje će sigurno donijeti nove žrtve, prenosi Fox News.

Državni tajnik John Kerry zatražio je u petak od senatorice Dianne Feinstein, koja predsjedava nadležnim odborom u Senatu, da uzme u obzir kada će objaviti izvješće, iako Obamina administracija tvrdi da načelno nema ništa protiv toga da izvješće od 480 stranica, koje su do sada bile strogo povjerljive, ode u javnost.

Pročitajte i ovo Ilustracija Grozote u Ukrajini Sustavno mučenje namjerna politika ruske vojske: "U 90 posto slučajeva..." Ilustracija Osuđena je Monstruozna majka zatvarala sina u pseći kavez i mučila ga skoro do smrti: "Htjela sam ga lijepo odgojiti"

CIA razgolitila Argo: Evo što je sve Ben Affleck krivo prikazao!

Izvješće se odnosi na zarobljenike al-Kaide koje je CIA navodno skrivala na tajnim lokacijama u Europi i Aziji nakon napada na američke blizance 11. rujna 2001. godine. Oni dužnosnici koji su ga pročitali kažu da donosi nove detalje kojim se tehnikama koristila CIA: od toga da zarobljenicima nisu dali spavati, da su ih držali u vrlo malim prostorima, ponižavali, simulirali utapanje nalijevajući im vodu u grlo, tzv. waterboarding.

Predsjednik Barack Obama je priznao da su 'mučili neke osobe, tamo', no Ministarstvo pravosuđa, koje se već bavilo ovim slučajem, nije pronašlo ništa sporno u CIA-inom djelovanju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene