Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog računalnoga kvara zamrznuli su se bankovni računi diljem Australije i milijuni bijesnih korisnika nisu mogli podizati gotovinu na bankomatima.


Noćna mora za 11 milijuna štediša banke National Australian (NAB) proširila se i na druge banke jer su do nedjelje bile blokirane i neke međubankovne transakcije kao i isplata čekova i naknada za socijalnu pomoć.

Vezani članci Avion prepun putnika zbog kvara hitno sletio na nos, plamen osvijetlio cijelu pistu (Screenshot YouTube) Hitno slijetanje: Avion prepun putnika zbog kvara sletio na nos, plamen osvijetlio cijelu pistu Podmornica ARA San Juan (Foto: AFP, arhiva) Nevrijeme stvara probleme: "Podmornica je prijavila kvar, zapovjedništvo joj je naredilo da se vrati u bazu''

U nedjelju je sustav opet pokrenut. 'I druge su banke imale problema, zbog kašnjenja plaćanja iz NAB-a drugim bankama', rekao je glasnogovornik NAB-a George Wright. 'Ponavljam, počela je obrata tih naloga za plaćanje i stvari se pokreću'.

Banka pozvana da plati naknadu

Christopher Zinn, glasnogovornik potrošačke organizacije Choice pozvao je NAB da plati naknadu onima kojima je prekid transakcija naškodio, na primjer onima koji otplaćuju kredite za kuću, kao i onima kojima je kasnila plaća.

'Ne morate se baviti međunarodnim financijama da biste znali da kad banka vama uzima novac s računa, on nestaje brzinom svjetlosti, ali kad vam netko želi nešto uplatiti, zato traje dan ili dva', komentirao je Zinn. (Hina)