Austrijski kancelar Sebastian Kurz nagovijestio je da bi se, kao odgovor na dolazak migranata iz Turske u Grčku, mogle zatvoriti sve granice na Balkanu. Istovremeno se i srpski predsjednik Aleksandar Vučić ogradio od migranata i najavio jače mjere obrane.

Galerija


Kao odgovor na odluku Turske da propusti migrante put Europske unije, austrijeki kancelar Sebastian Kurz, baš kao i za vrijeme europske migracijske krize 2015. i 2016., želi zatvoriti sve granice na Balkanu. Iz Turske su upozorili da više ne kane zadržavati stotine tisuća azilanata, nakon što su u zračnim napadima sirijskih snaga na Idlib na sjeverozapadu Sirije ubijena 33 turska vojnika.

Vezani članci Alekandar Vučić Kum Aleksandra Vučića i dvojica ministara u aferi Pandorini papiri Alekandar Vučić Vučić o "brutalnoj kampanji u Hrvatskoj" i Milanoviću: ''Mnogo više to govori o njemu nego o meni''

Stotine migranata stigli su tako na granicu s Turskom, dok se kriza zbog stanja u Siriji prebacuje na prag zemalja članica Europske unije. Grčka policija ispalila je i suzavac kako bi odvratila navrle migrante sa svoje granice.

"U stalnom smo kontaktu s partnerima iz Europske unije i onima koji vode računa o rutama na zapadnom Balkanu. Ako se zaštita vanjskih granica EU-a ne uspije realizirati, Austrija će zaštititi vlastite granice", kazao je Kurz.

Sličan je to odgovor onome iz 2016. godine, kada je obnašao dužnost ministra vanjskih poslova, a kada je Austrija pokrenula zatvaranje granica balkanskih država između Turske i Grčke kako bi spriječila dolazak novog vala migranata.

"Situacija poput one iz 2015. apsolutno se ne smije ponoviti. Naš je cilj propisno zaštititi vanjske granice EU-a, zaustaviti ilegalne migrante ondje i ne propuštati ih dalje", rekao je Kurz te dodao kako je Austrija spremna poslati dodatne policijske snage u neke granične države, vjerojatno misleći pritom na Grčku i Bugarsku.

Vučić jasno poručuje da Srbija neće primiti migrante

Povodom novog izbjegličkog vala koji je doputovao iz Turske, iz Beograda su poručili da je Srbija do sada bila primjer kako se ozbiljno i odgovorno postupa u migrantskoj krizi, no tvrde i da neće dopustiti da bude parking ili čekaonica migrantima.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić istaknuli da će Srbija pokazati solidarnost, poštovanje, ljudsku dobrotu i gostoljublje, ali da će istodobno zaštititi svoje nacionalne i državne interese.

„Ako netko stvarno misli da u Srbiju u jednom trenutku treba ubaciti 100, 150 ili 200 tisuća migranata - to se neće dogoditi“, poručio je Vučić za Radio-televiziju Srbije, odgovarajući na pitanje što ako Turska otvori granicu za najmanje dva milijuna migranata.

Srbijanski šef diplomacije rekao je kako je bitno što Srbija „nije ni prva zemlja u koju dolaze migranti, niti njihova krajnja destinacija“, ali će se nastaviti „ponašati veoma odgovorno“. Ocijenio je da su u tijeku „geostrateške igre“ između Turske, EU, Rusije i drugih partnera u vezi sa sukobima u Siriji.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će Turska ostaviti granice prema Europi otvorene kako bi migranti mogli proći. Optužio je Europsku uniju da Ankari ne pomaže dovoljno po pitanju migranata.

I mađarski premijer Viktor Orban najavio je jačanje južne granice Mađarske nakon što ga je Erdogan obavijestio da Turska više ne može zaustavljati priljev migranata, izvještava Reuters.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju