Obavijesti Video Pretražite Navigacija
To ne znači preokret

Kurdske snage vratile pod svoju kontrolu dva grada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kurdi su ponovno osvojili gradove Guvair i Mahmur na sjeveru zemlje.

Uz pomoć američkih zračnih udara, kurdske snage vratile su u nedjelju pod svoju kontrolu dva grada u sjevernom Iraku porazivši borce Islamske države, rekao je visoki kurdski dužnosnik Hoshijar Zebari, dodajući da ta vojna pobjeda još uvijek ne znači preokret u sukobu, prenose agencije.

Pročitajte i ovo Prosvjedi i uhićenja u Turskoj nakon što je oduzet mandat kurdskom gradonačelniku Lokalni izbori u Turskoj Oduzet mandat kurdskom gradonačelniku u Turskoj pa su uslijedili prosvjedi i uhićenja Slika nije dostupna Uvjet Bagdada za dijalog Nema kompromisa: Irački vrhovni sud proglasio kurdski referendum protuustavnim

Kako navodi agencija Reuters, Zebari je rekao da su Kurdi ponovno osvojili gradove Guvair i Mahmur na sjeveru zemlje. Upitan koliko dugo će američke snage svojim zračnim udarima pomagati kurdskim snagama u borbi protiv Islamske države, Zebari je rekao: 'Kao što je (američki) predsjednik (Barack) Obama rekao, nema vremenskog ograničenja.'

Islamisti popravljaju branu, Kurdi se naoružavaju

Obama je u subotu izjavio da je u američkim zračnim napadima uništeno naoružanje i oprema kojim su borci Islamske države mogli napasti Erbil, glavni grad iračkih Kurda, ali je upozorio da bi američka zračna operacija u Iraku mogla potrajati neko vrijeme.

Američki predsjednik je naglasio da će SAD nastaviti pružati tehničku pomoć i savjete iračkoj vladi i kurdskim snagama, ali je nekoliko puta istaknuo kako je važno da Iračani sami izaberu široku vladu.

Bagdad sprema protuofenzivu, Kurdi osvojili još jedan grad

Sjedinjene Države u međuvremenu su odlučile evakuirati dio osoblja iz Erbila, kojemu prijeti napad Islamske države. State Department je ipak u nedjelju objavio da će veleposlanstvo u Bagdadu i generalni konzulat u Erbilu ostati 'otvoreni i operativni'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene