Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Madagaskaru je u tijeku epidemija kuge koja se neuobičajeno brzo širi, zabilježeno je već više od 1300 slučajeva oboljelih.


Na Madagaskaru je zabilježeno više od 1300 slučajeva oboljelih od kuge. Od toga je u dvije trećine slučajeva riječ o plućnoj kugi – najopasnijem i najbrže širećem obliku te bolesti. Ta se vrsta širi u roku od 24 sata, a zaraženi, ako se ne liječe, umiru u roku od 48 sati.

Vezani članci Nakon analize zubi znanstvenici su došli do vrijednih informacija (Foto: AFP) Sad znamo otkud je krenula kuga koja je ubila 60 % Europljana u 14. stoljeću Zagreb Advent Run (Foto: Zagreb Advent Run) Zagreb Advent Run: Otvorene prijave za najveću adventsku utrku

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je kako su zbog te bolesti na ovom otoku preminule 93 osobe, dok iz Agencije Ujedinjenih naroda za zdravstvo tvrde da je ta brojka 124.

Svi oni koji planiraju odlazak na Madagaskar trebaju se pravodobno informirati –savjet je to Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Navode da ne postoji rutinsko cijepljenje niti se preporučuje preventivno uzimanje antibiotika tijekom boravka u rizičnom području.

Detaljnije upute i savjeti dostupni su na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.