Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kubu poharala tropska oluja Fay; 40 mrtvih na Haitiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tropska oluja Fay, koja je u ponedjeljak ujutro poharala Kubu i prijeti prerasti u uragan s približavanjem Floridi gdje se očekuje u idućih 24 sata, usmrtila je tijekom vikenda najmanje četiri osobe u Dominikanskoj Republici te 40 na Haitiju.

Prosječna brzina vjetra u ponedjeljak ujutro bila je 85 km/sat na području Kube, objavio je Američki nacionalni centar za uragane, sa sjedištem u Miamiju na Floridi.

Pročitajte i ovo Uragan Ian Uragan Ian VIDEO/FOTO Biden proglasio veliku katastrofu zbog uragana: Razorni vjetar čupao prometne znakove, bujica nosila automobile Slika nije dostupna već poharao kubu VIDEO/FOTO Stotine tisuća ljudi bez struje, stanovnici napuštaju svoje domove: Približava se uragan s razornim vjetrovima

Na Kubi je Fay pogodila pokrajinu Matanzu i kretala se prema glavnome gradu, La Havani, gdje se očekuju i "lakše poplave", poglavito uz poznatu obalu i šetnicu Malecon.

Više od 15.000 osoba evakuirano je tijekom vikenda na Kubi, objavila je civilna obrana.

U Varaderu, vodećem kubanskom ljetovalištu, 140 kilometara istočno od La Havane, 24.000 turista, od kojih 18.000 stranaca, pozvano je ostati na sigurnom.

Uzbuna je već oglašena na Floridi i oformljena četiri utočišta.

Fay je šesta tropska oluja na Atlantskom oceanu ove godine. U subotu je ponajprije pogodila Dominikansku Republiku, s najmanje četiri žrtve dok je 12.000 osoba moralo biti evakuirano.

U susjednome Haitiju, oluja je usmrtila najmanje 40 osoba, putnika poginulih u autobusu koji je pokušao prijeći nabujalu rijeku Glace na jugozapadu zemlje.

U visokom stupnju pripravnosti zbog tropske oluje Fay su vlasti na otoku Jamajka i na Kajmanskom otočju (sjeverozapad Kariba).

U Meksičkom zaljevu, anglonizozemska naftna kompanija Shell objavila je da je evakuirala nekoliko stotina svojih radnika zaposlenih u Meksičkom zaljevu, no također je istaknula da se redovita proizvodnja nastavlja.

Sezona uragana u tom dijelu Atlantika odvija se od 1. lipnja do 30. studenoga.

U redovitoj sezoni bilježi se 11 oluja od kojih šest prerastaju u uragane, a dva uragana postanu vrlo silovita. No za godinu 2008. klimatolozi predviđaju pojačanu aktivnost sa 17 tropskih oluja, od kojih devet uragana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene