Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Polako ali sigurno

Kubanski komunisti usvojili povijesne reforme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izaslanici na sedmom kongresu kubanske Komunističke stranke prihvatili su program reforma i otvaranja koje je predložio predsjednik Raul Castro 'popravljajući' socijalistički model na snazi već pola stoljeća, po službenim dokumentima objavljenima danas.

Svih tisuću zastupnika kongresa glasovalo je na plenarnoj sjednici za plan koji sadrži tristotinjak mjera vezanih uz otvaranje privatnom sektoru, smanjenje zapošljavanja u javnom sektoru za gotovo milijun radnih mjesta, smanjenje državne pomoći, samozapošljavanje, oblike samoupravljanja u poduzećima, poreznu reformu i decentralizaciju državnog aparata.

Reforme predstavljaju najveću promjenu u kubanskoj ekonomiji sovjetskog tipa u posljednjih nekoliko desetljeća i trebale bi omogućiti otvaranje privatnim inicijativama, davanje više autonomije državnim kompanijama, smanjenje javne potrošnje i ohrabrenje stranom ulaganju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neostvareni ciljevi VIDEO: Kuba bijesna zbog igrice 'Ubij Fidela Castra' Slika nije dostupna Kuba pušta političkog zatvorenika Najduže zatvoreni neprijatelj države ide na slobodu

Malim koracima i bez žurbe

Socijalizam se, međutim, ne dovodi u pitanje. S 'pretjerano centraliziranog' ekonomskog modela, preuzetog od SSSR-a sedamdesetih godina, Raul Castro namjerava Kubu dovesti na put složene ekonomije, uvodeći pravila tržišta ali i sačuvavši 'stečevine socijalizma'. Raul Castro namjerava voditi taj proces malim koracima i 'bez žurbe', javljaju kubanski mediji.

U nastavku kongresa u utorak očekuje se da će se vođa kubanske revolucije Fidel Castro (84) odreći i posljednje službene funkcije, glavnog tajnika Komunističke stranke. Na toj dužnosti, kao i ranije na dužnosti predsjednika države zamijenit će ga mlađi brat Raul (79). Fidel je prvi i dosad jedini glavni tajnik stranke od njezina službena osnivanja 1965. godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene