Kuba (Ilustracija: GettyImages)
Kuba (Ilustracija: GettyImages)

Kubanski zakonodavci usvojili su nacrt novog ustava koji izostavlja riječ ''komunizam'' te priznaje istospolne brakove i privatni posjed.


Nacrt novog ustava koji su u nedjelju usvojili zakonodavci Havane uključuje stavke koji prvi puta navode koncept privatnog posjeda i opisuju strana ulaganja važnima za gospodarski rast.

Vezani članci Branimir Bunjac (Foto: Dnevnik.hr) Je li Kuba naprednija od Hrvatske: Prema riječima ovog zastupnika - jest, i to na gotovo svim razinama Meteorit je prsnuo iznad Kube i rasuo se po kućama u dva grada (Foto: AFP) - 1 Meteorit pao na zapadni dio Kube, uzrokovao jaku eksploziju i porazbijao prozore u dva grada

Prema novom dokumentu, budući predsjednici neće moći provesti više od deset godina u uredu, kao što će i uloga ''predsjednika republike'' biti razdvojena od glavnog čelnika Državnog vijeća. Novi ustav donijet će i ulogu premijera prvi put nakon 1976. godine.

Kubanska komunistička stranka ostaje jedina legalna stranka.

Kubanski stanovnici razmotrit će sve reforme na javnim forumima u iduća tri mjeseca prije nego što odluče glasati za ili protiv njih na referendumu.

Brak će biti definiran kao dobrovoljna zajednica između dva pojedinca, a ne između muškarca i žene, čime se otvara za istospolne brakove. Zaključak o istospolnom braku kroz ustavnu reformu zagovarala je zastupnica Mariela Castro, kći bivšeg predsjednika Raula Castra.  (Hina)