Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usvojen nacrt

Kuba dozvoljava istospolne brakove i privatni posjed, u novom ustavu više nema riječi "komunizam"

Kuba (Ilustracija: GettyImages)
Kuba (Ilustracija: GettyImages)
Kubanski zakonodavci usvojili su nacrt novog ustava koji izostavlja riječ ''komunizam'' te priznaje istospolne brakove i privatni posjed.

Nacrt novog ustava koji su u nedjelju usvojili zakonodavci Havane uključuje stavke koji prvi puta navode koncept privatnog posjeda i opisuju strana ulaganja važnima za gospodarski rast.

Pročitajte i ovo Badnjak u Kini Upravljanje utjecajem U komunističkoj velesili naveliko se slavi Božić, ali u nekim dijelovima jedno ne dolazi u obzir: "Suzdržite se!" Slika nije dostupna Nahvalio jednopartijski sistem Castro najavio promjene: Ograničit će mandate

Prema novom dokumentu, budući predsjednici neće moći provesti više od deset godina u uredu, kao što će i uloga ''predsjednika republike'' biti razdvojena od glavnog čelnika Državnog vijeća. Novi ustav donijet će i ulogu premijera prvi put nakon 1976. godine.

Kubanska komunistička stranka ostaje jedina legalna stranka.

Kubanski stanovnici razmotrit će sve reforme na javnim forumima u iduća tri mjeseca prije nego što odluče glasati za ili protiv njih na referendumu.

Brak će biti definiran kao dobrovoljna zajednica između dva pojedinca, a ne između muškarca i žene, čime se otvara za istospolne brakove. Zaključak o istospolnom braku kroz ustavnu reformu zagovarala je zastupnica Mariela Castro, kći bivšeg predsjednika Raula Castra.  (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene