Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasizam u zamahu

Ku Klux Klan opet "jaše": Leci diljem SAD-a, traže se - "nadmoćni bijelci"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ohie i još neke savezne američke države našle su se na meti "aktivista" Ku Klux Klana koji u svoje redove pokušavaju privući nove članove.

Amanda Lee, nacionalna zapovjednica Lojalnih bijelih vitezova Ku Klux Klana, kaže kako će 2017. godina donijeti veliki val aktivnosti, uključujući prosvjede i distribuciju letaka. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I to postoji VIDEO U ovom gradu ne mogu živjeti svi koji to požele Slika nije dostupna 'Lojalan i odlučan' član Nisu imali pojma: Ku Klux Klan godinama imao člana - Afroamerikanca!

"Mi već imamo ljude diljem Ohia, imamo velik broj članova ovdje", kazala je Lee za list Columbus Dispatch.

Lee tvrdi da su Lojalni bijeli vitezovi najveći ogranak KKK-a u SAD-u "kada stvari krenu loše, vrijeme je da pokrenemo odmazdu. Vrijeme je da se aktiviramo", kazala je Lee. 

Iako nije pojasnila što to po njima "ide krivo", Lee je kazala kako je vrijeme da se suprostave pokretu 'Crni životi su bitni', koji vodi kampanju protiv rasizma i nasilja protiv crnaca.

Lojalni bijeli vitezovi su u prosincu isplanirali i organizirali pobjedničku paradu u Sjevernoj Karolini kako bi proslavili izbor Donalda Trumpa za predsjednika, ali su se morali premjestiti nakon što su stigli brojčano nadmoćni prosvjednici.

Prema dostupnim podacima u Ohiu ima čak 34 grupe koje potiču na mržnju, uključujući i KKK, bijele nacionaliste, crne separatiste i neonaciste. 

Najpopularnija internet stranica "bijele prevlasti" Daily Stormer, koju vodi Andrew Anglin iz Ohia, donedavno je primala donacije na račun tvrtke njegova oca u Worthingtonu. U siječnju, prosvjednici su se okupili ispred tvrtke kako bi prosvjedovali protiv internetske stranice. 10 dana kasnije, adresa je uklonjena sa stranice.

Prošlog ljeta stanovnici Ohia su prijavili kako su se diljem države pojavili leci s porukom: "Bijeli životi su bitni!". Stanovnici Mainea, i Sjeverne Karoline prijavili su slične letke u siječnju.

Amanda Lee pak tvrdi kako je KKK - neshvaćen. "Mi nikoga ne mrzimo", kazala je. "Bog kaže kako se ne može u raj s mržnjom u srcu. Mi mrzimo drogu, homoseksualnost, pobačaj i miješanje rasa, jer su te stvari protiv božjih zakona i uništavaju sve bijele narode".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene