Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Simbol rasizma u SAD-u

Aktivist skinuo konfederacijsku zastavu u Južnoj Karolini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan aktivist popeo se u subotu na stijeg pred parlamentom Južne Karoline i skinuo zastavu Konfederacije, objavili su dužnosnici, dan nakon što ju je predsjednik Barack Obama nazvao simbolom rasističkog ugnetavanja.

Zastava koja se koristila u Američkom građanskom ratu postala je glavna tema na jugu SAD-a nakon prošlotjednog ubojstva devetoro američkih crnaca u crkvi u gradu Charlestonu.

Pročitajte i ovo Zabava na Šri Lanki Dobio uvrede i prijetnje Organizirao zabavu za bijelce pa morao napustiti zemlju: "Nikada nismo podržavali i nećemo podržavati razne rasističke izjave" Slika nije dostupna Jednoglasna odluka porote 22-godišnjak osuđen na smrt zbog rasističkog pokolja u crkvi u Charlestonu

Osumnjičeni za taj zločin, 21-godišnji Dylann Roof pozirao je s konfederacijskom zastavom na fotografijama na internetu uz koje je objavio i rasistički manifest.

Nakon skidanja zastave u Columbiji, dvoje ljudi uhićeno je i optuženo zbog oštećivanja spomenika, objavile su vlasti Južne Karoline. Zastava je vraćena nakon sat vremena.

SAD: Sve snažnija kampanja za uklanjanje konfederacijske zastave

Policija je izvjestila da se radi o Britanny Ann Byuarim Newsome (30) i Jamesu Ianu Tysonu (30), oboje iz Sjeverne Karoline.

Skupina lokalnih aktivista objavila je da su oni organizirali skidanje zastave pred državnim parlamentom, izvješene u čast borcima koji su se borili na strani Konfederacije u građanskom ratu od 1860.-1865.

"Nismo mogli mirno sjediti i gledati kako predmet koji je potaknuo smrt žrtava masakra u Charlestonu vijori nad njihovim grobovima", objavila je skupina na Twitteru.

Na pogrebu ubijenog pastora u Charlesonu u petak, Obama je zastavu nazvao "podsjetnikom na sustavni progon i rasno ugnjetavanje".

Zastupnici u parlamentu Južne Karoline u utorak su na dnevni red stavili raspravu o uklanjanju zastave sa zgrade državnog paralmenta. Početak rasprave očekuje se u četvrtak, a za izglasavanje odluke potrebna je dvotrećinska većina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene