Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ono što zabrinjava je činjenica da su u porastu 'otmice za otkupninu', a naročito u Islamskoj državi.


Islamska država je tijekom prošle godine zaradila između 35 i 45 milijuna dolara na otkupninama koje je tražila za otete strane državljane. Ovaj podatak je Vijeću sigurnosti UN-a iznijela stručnjakinja za terorizam Yotsna Lalji, koja inače nadzire kako se provode sankcije protiv Al Qaede.

Vezani članci Slika nije dostupna U zamjenu za zatvorenike: Oslobođene 82 djevojčice iz zatočeništva Boko Harama Slika nije dostupna 'BOJIMO SE DA ĆE IH POGUBITI' Islamska država otela 400 ljudi na istoku Sirije

Lalji je nadalje navela kako je teroristima iz različitih terorističkih organizacija između 2004. i 2012. godine isplaćeno nevjerojatnih 120 milijuna dolara otkupnine.

Vođa Islamske države poziva na nove napade - Želi 'vulkan džihada'!

Ono što zabrinjava, navela je Lalji, je činjenica da su u porastu 'otmice za otkupninu', a naročito u Islamskoj državi. Otmice su postale ključna taktika za ostvarenje prihoda, a podsjetila je kako je jedan od terorističih lidera Ayman al-Zawahri 2012. godine putem videa pozvao teroriste da otimaju zapadne državljane.

Terorističke organizacije koje su zaradile milijune na otmicama su još i ozloglašeni Boko Haram u Nigeriji, Al Shabab u Somaliji, te Abu Sajaf na Filipinima. Al Qaeda je u posljednje dvije godine na otmicama zaradila 95 milijuna dolara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook