Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Ukrajini

Teške optužbe na račun Beča: "Plaća se svaki dan krvavim novcem"

Plin, ilustracija - 4
Plin, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr
Beč je u četvrtak pozvao na razgovor predstavnika Europske komisije Martina Selmayra koji je dan prije rekao da Austrija krvavim novcem i dalje kupuje ruski plin unatoč ratu u Ukrajini.

"Gospodin Selmayr pozvan je u ministarstvo vanjskih poslova na razgovor s glavnim tajnikom", po priopćenju.

"Oh, moj Bože, 55 posto austrijskog plina i dalje dolazi iz Rusije", rekao je njemački diplomat u srijedu navečer na margini sajma suvremene umjetnosti u austrijskom glavnom gradu, prenijela je APA.

"Plaća se svaki dan krvavim novcem", rekao je, izrazivši čuđenje što nitko u zemlji zbog toga ne prosvjeduje.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, predsjednik Vlade Mora se živjeti Plenković o Banožićevoj aferi: "Stan neće vratiti jer stan je državni. Cijela stvar je pretjerana"

Prije invazije na Ukrajinu 80 posto plina uvezenog u Austriju dolazilo je iz Rusije, što se smanjilo, ali ovisnost je i dalje velika zbog ugovornih obveza OMV-a, koji je 31,5 posto u vlasništvu austrijske države, i ruskog Gazproma do 2040. godine.

OMV, prvo zapadno poduzeće koje je sklopilo ugovor o opskrbi sa Sovjetskim Savezom 1968., uvjerava da je diversificirao izvore opskrbe od početka rata u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Ilustracija Slučaj odlazi u zastaru Udruge uputile apel Plenkoviću: Traže izručenje Ivaniševića koji je osuđen za silovanje psa

Premda je rekao da razumije energetske probleme Austrije, Selmayr je ocijenio da ta bogata zemlja može, kao i druge članice EU-a, bez ruskog plina.

Predstavništvo Europske komisije u Beču za sada nije dogovorilo na zahtjev AFP-a za komentarom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene