Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuju istražno izvješće

Krvava nedjelja: Tihi pohod obitelji žrtava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelji 14 katolika koje je 30. siječnja 1972. u Derryju ubila britanska vojska počele su ujutro tihi pohod ulicama grada, obilježavajući na taj način događaj pod nazivom 'Krvava nedjelja', nekoliko sati uoči objavljivanja željno i dugo očekivanog britanskog istražnog izvješća.

Obitelji su počele tihu procesiju slijedeći put kojim su se 1972. kretali prosvjednici zalažući se za građanska prava katolika. Na dan 'Krvave nedjelje', okupljanje su ugušili britanski padobranci koji su ubili 13 osoba, a 14. je preminula nekoliko tjedana kasnije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Detaljan popis Radno vrijeme trgovina ove nedjelje: Provjerili smo za vas gdje možete obaviti kupovinu Ilustracija Radne nedjelje Detaljan popis trgovina koje će biti otvorene u nedjelju 11. veljače

Noseći crno-bijele fotografije žrtava, njihovi bližnji hodali su od spomenika posvećenog 'Krvavoj nedjelji' na Rossville Streetu, do Guildhalla, gradske vijećnice, drugog najvećeg grada u sjevernoj Irskoj, koji protestanti zovu Londonderryjem.

Katolička zajednica očekuje da izvješće istražnog povjerenstva pod predsjedanjem lorda Savillea o tim događajima, koje je predstavio britanski premijer David Cameron pred donjim domom britanskog parlamenta, preporuči procesuiranje vojnika koji su sudjelovali u 'Krvavoj nedjelji'.

Obitelji također priželjkuju da se žrtve službeno proglasi nevinima. Vojska je uvijek tvrdila da su vojnici samo odgovarali na paljbu prosvjednika. No, nikakvo oružje kod žrtava nikada nije pronađeno niti je ijedan od britanskih vojnik bio ranjen.

Britanski premijer Cameron se ispričao

Britanski premijer David Cameron se ispričao za događaje iz 'Krvave nedjelje'.  'Događaji Krvave nedjelje nisu ni na koji način opravdani', rekao je Cameron u izjavi parlamentu nakon objave izvješća od 5000 stranica o incidentu koji se dogodio u Londonderryju u Sjevernoj Irskoj. Izvješće je objavljeno nakon istrage koju je vodio sudac lord Mark Saville, a u njemu se navodi da je za smrt civila odgovorno 'neopravdano djelovanje' britanske vojske.

'Ono što se dogodilo nikada, baš nikada, nije se trebalo dogoditi... Neki su pripadnici naših oružanih snaga pogrešno postupili', rekao je Cameron. Cameron je rekao da je prvi pucanj blizu prosvjedne povorke ispalila britanska vojska i da niti jedna od žrtava nije bila naoružana. On je rekao da su neki vojnici 'svjesno iznijeli lažne tvrdnje kako bi opravdali svoje pucanje'.

Istragu je zatražio bivši britanski premijer Tony Blair 1998. godine. Istraga tijekom koje su uzeti iskazi stotina svjedoka trajala je više od jednog desetljeća, te je najduža, a sa cijenom od 195 milijuna funta i najskuplja te vrste u britanskoj povijesti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene