Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pet godina krvavih pohoda

KRONOLOGIJA NASTANKA NAJZLOGLASNIJE SKUPINE NA SVIJETU Krvavi put od Al Kaide do Islamske države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kronologija nastanka i razvoja jedne od najzloglasnijih skupina svih vremena - Islamske države.

Posljednjih pet godina siju strah diljem svijeta. Za sobom ostavljaju velik broj tijela, a krv nedužnih razlijeva se diljem Iraka i Sirije. Donosimo vam kratku kronologiju nastanka i razvoja jedne od najzloglasnijih skupina svih vremena - Islamske države.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović uručio je odlikovanja i dodijelio počasne činove braniteljima Odlikovan i slavni pilot Milanović odlikovao branitelje, oni poručili: "Želimo ostati izvan predizbornih prepucavanja" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

18. travnja 2010.

Američka vojska, zajedno s pripadnicima iračkih snaga ubila je dvojicu najmoćnijih terorista, vođe Al Kaide u Iraku. Nakon čega na njezino čelo dolazi Abu Bakr al-Baghdadi.

Ožujak 2011.

Sirijski narod, nezadovoljan vlašću i predsjednikom Basharom Assadom, podiže pobunu. U Siriji raste broj pobuna. Nezadovoljstvo naroda dovodi do nestabilnosti u zemlji. Raste broj zločina i počinje građanski rat. Deseci pripadnika zloglasne Al Kaide ulazi u zemlju.

Travanj 2013.

Al-Baghdadi objavljuje preuzimanje upravljanje Al-Nusra Fronte, terorističke skupine, podružnice Al-Kaide na području Sirije i Libanona. Udruženje terorista dobiva novo ime - Islamska država Iraka i Sirije (ISIL) na području Iraka i Levanta i Islamska država Iraka i Sirije (ISIS) koja počinje 'operirati' na području Iraka i Sirije. Nakon nekog vremena, skupina odustaje od naziva zemalja u svojem imenu te se počinje nazivati Islamska država (IS). Al-Nusra fronta odbija priznavanje vodstva Islamske države čime sukobi postaju veći, krvaviji, s većim brojem žrtava.

5. ožujka 2013.

Pobunjenici među kojima i pripadnici Al-Nusra Fronte preuzimaju provincijski grad Raqqa, tzv. sjeverni centar Sirije, ujedno i najveći grad pod opsadom Assadove pobunjeničke vojske.

Svibanj 2013.

Borci ISIS-a i ISIL-a pokazuju svoju snagu kada na glavnom gradskom trgu u Raqqi ubijaju troje ljudi. Šireći strah ali i masovne pokolje počinju preuzimati gradove i sela na području sjevera Sirije.

Siječanj 2014.

Al-Baghdadijeve snage pokorile su grad Fallujah te okolne djelove grada Ramadija u iračkoj pokrajini Anbar. Prije samog napada na grad iračke snage sigurnosti pobjegle su iz grada. Nakon preuzimanja grada, lokalno je stanovništvo bilo primorano bježati kako bi spasili svoj život. Prema nekim podacima Falluja je brojala oko 400.000 stanovnika, a preko noći je postala 'grad duhova'.

Istog mjeseca talibani su preuzeli kontrolu nad čitavim gradom Raqqa u Siriji, nakon žestokih borbi s protivničkim snagama. Na sjeveru, kao i na jugu Sirije raste broj sukoba.

10. lipnja 2014.

Talibani šire svoju snagu. Preuzimaju vlast nad drugim najvećim gradom u Iraku, gradom Mosulom. Nakon sukoba s vojskom i policijom, preuzeli su nadzor nad sjedištem guvernera, zatvorima i televizijom, prije nego je čitav grad pao.

Samo dan nakon zauzimanja Mosula, nizom napada u ruke islamista, palo je još nekoliko sela provincije Nineveh uključujući mjesto Eski Mosul. Prema tadašnjem, prvom izvješću Međunarodne organizacije za migracije, više od 500 tisuća civila pobjeglo je od borbi u Mosulu i u okolnom području.

Islamisti su 'poharali' su jug zemlje te zauzeli rodni grad Sadama Husseina, Tikrit kao i velik broj naselja kojeg je činilo sunitsko stanovništvo na periferiji Bagdada, nakon što se službena vladina vojska povukla s tih mjesta.

Kada su počeli prijetiti uništavanjem šijitskih svetih mjesta, vrhovni šijitski kler izdaje poziv na ustanak protiv boraca Islamske države. Počinju se javljati prve snage otpora koje su činili mahom volonteri, civili spremni umrjeti za svoju zemlju.

Prvi američki vojnici koji bi iračkoj vojsci trebali pomoći u borbi protiv sunitskih pobunjenika stigli su u Irak i počeli sa svojim aktivnostima.

29. lipnja 2014.

Skupina talibana proglašava uspostavu kalifata odnosno Islamske države na osvojenim područjima u Iraku i Siriji. Al-Baghdadi postaje vrhovni kalif. Talibani sami sebe prozivaju borcima islamske države, a kako bi naglasili svoju ujedinjenost u borbi, militanti razbijaju pješčane nasipe koji su do tada označavali granicu između dvije zemlje. Nije im trebalo dugo da zauzmu i granične prijelaze.

8.kolovoza 2014.

Američke snage koje su se pridružile borcima na strani otpora započinju sa zračnim napadima na snage Islamske države navodeći kako su napadi nužni radi obrane iračkih manjina poput Jazida.

19. kolovoza 2014.

Pripadnici Islamske države objavljuju video snimku na kojoj je prikazano brutalno pogubljenje američkog novinara Jamesa Foleya. Snimka je služila kao upozorenje američkim vlastima da će nastaviti s pogubljenjima ukoliko ne prestanu napadati. Ovo je bio prvi u nizu videa koja su borci Islamske države objavili, a koja prikazuju javna smaknuća.

Siječanj 2015.

Kurdske pešmerge vraćaju kontrolu nad Eski Mosulom i nekoliko okolnih mjesta. U potpunosti izbaciju borce Islamske države iz tih područja. Vraćanje Eski Mosula u ruke Kurda označio je prvi veći poraz Islamske države. Samo tri dana nakon preuzimanja Eski Mosula, Kurdi zauzimaju i područje sirijsko-turske granice i grad Kobani nakon stavičnih borbi s borcima Islamske države koje su trajale nekoliko mjeseci, a u kojima je stradao iznimno velik broj civila. U vraćanju Kobanija kurdskim snagama pomogle su američke snage.

1. travnja 2015.

S američkim snagama na svojoj strani, Irak vraća prevlast nad Tikritom. Ovo je bila njihova najveća pobjeda od početka sukoba. Nakon pobjede u Tikritu, Irak je najavio bitku za još jedan grad koji je pod IS-om - Mosul.

17. svibnja 2015.

Džihadisti su zauzeli zgradu vlade u Ramadiju, inače glavnom gradu najveće iračke provincije Anbar. Strateške pozicije u Ramadiju islamisti su napali granatama, a šest islamskih samoubojica automobilima-bombama se zaletjelo na središte vlade i policije. Iračka vojska ostavila je za sobom veliki broj oružja i vojnih vozila te se predala. Samoproglašena Islamska država zauzela je grad Ramadi koji je bio jedan od gradova koji je uspjevao braniti svoj teritorij od napada islamista. Osvajanje Ramadija također je označio veliki poraz Amerike koja je primorana mijenjati strategiju borbe protiv samoproglašene Islamske države.

20. svibnja 2015.

Postrojbe sirijskog režima povukle sa svih svojih položaja u Palmiri i na njezinoj periferiji. Povukle su se i provladine snage. Islamska država u potpunosti je zauzela antički grad Palmiru u sirijskoj pustinji čime je proširen njihov teritorij koji je dosegnuo gotovo polovicu čitavog teritorija Sirije.

19. lipnja 2015.

Više od godinu dana sirijski grad Tal Abyad bio je poveznica glavnog grada IS-a, s Turskom, a sada je pao u ruke Kurda. Grad su zauzeli Kurdi uz pomoć sirijske oslobodilačke vojske.

Više od 10.000 pripadnika Islamske države ubijeno je od početka zračnih napada međunarodne koalicije na džihadiste u Iraku i Siriji prije devet mjeseci. Ukupan broj civila koji su stradali u njihovim krvavim pohodima još uvijek je nepoznat. Na njihovoj se strani bore i žene i djeca, a pristaše im dolaze sa svih strana svijeta. Svoju moć iskazuju šireći se na teritorije izvan Iraka i Sirije. Napadaju i u Europi, a njihove prijetnje svakim su danom sve učestalije. Što još svijet može očekivati od njih i kada će biti zaustavljeni?

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene