Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon poteza Grčke

Krizni sastanak euroskupine o Grčkoj, ministri kažu: Vrijeme je za 'plan B'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri financija eurozone ocijenili su u subotu u Bruxellesu da je najavom održavanja referenduma Grčka jednostrano prekinula pregovore s međunarodnim kreditorima i da je sada vrijeme za razgovore o planu B, odnosno posljedicama izostanka dogovora s Grcima.

Grčki premijer Aleksis Cipras objavio je u rano u subotu da će grčki glasači na referendumu 5. srpnja odlučiti o tome treba li Grčka prihvatiti paket ekonomskih reformi koji su predložili vjerovnici u zamjenu za nove zajmove kojima bi zemlja izbjegla stečaj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pritisak sa svih strana Hoće li Grčka zatvoriti vrata banaka građanima? Slika nije dostupna Moguća trajna šteta Varufakis: Odbijanje programa pomoći, eurozona postaje nevjerodostojna

Vjerovnici su zauzvrat zatražili da Grčka prihvati i provede reforme mirovinskog i poreznog sustava, a Cipras, koji je pobijedio na izborima u siječnju obećanjima o odustajanju od štednje, taj je zahtjev nazvao "ucjenom".

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble izjavio je da su Grci jednostrano prekinuli pregovore. "Mi smo došli pregovorati, ali je Grčka jednostrano odlučila da su pregovori završeni", rekao je Schaeuble po dolasku na izvanredni sastanak euroskupine, peti krizni sastanak u posljednjih 10 dana.

Eurozona: Grčka je 'zatvorila vrata' nastavku pregovora

"Željeli smo razgovorati o produljenju programa pomoći, ali Cipras je to okončao. Nemamo osnove za daljnje razgovore", rekao je Schaeuble, dodajući da sadašnji program istječe u utorak.

Austrijski ministar financija Hans Jeorg Schelling izjavio je da se sada mora razgovorati o alternativi, to jest o planu B, odnosno o posljedicama izostanka dogovora s Grcima. "Moramo raspravljati o alternativi, to je realističan scenarij", rekao je Schelling.

Finski ministar financija Alexander Stubb je rekao da je sada većina članica eurozone protiv produljenja programa financijske pomoći Grčkoj. "Mislim da plan B sada postaje plan A", izjavio je Stubb.

Slovenski ministar financija Dušan Mramor je rekao da su izgledi za dogovor s Grčkom minimalni i da treba sada ići na plan B. "Vrata su otvorena do kraja, a vjerojatnost za dogovor je vrlo mala", rekao je Mramor, izrazivš nadu da će na grčkoj strani "prevladati razum".

"Ne znam što će se dogoditi sljedeći tjedan, ulazimo u potpuno nepoznati teritorij", kazao je irski ministar financija Michael Noonan. Predsjednik euroskupine, nizozemski ministar financija Jereon Dijsselbloem izjavio je da je iznenađen "tužnom" odlukom grčke vlade o raspisivanju referenduma, koja zatvara vrata daljnjim pregovorima.

"Negativno sam iznenađen tom najavom. To je tužna odluka, tužna situacija, koja zatvara još uvijek otvorena vrata za pregovore", rekao je Dijsselbloem. Dodao je da na euroskupni žele čuti objašnjenje grčkog ministra financija Janisa Varufakisa i potom razgoovarati o mogućim posljedicama, ako dogovor nije moguć.

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde izjavila je da je institucija kojoj je na čelu zajedno s Europskom komsijom i Europskom središnjom bankom uvijek pokazivala fleksibilnost prema Grčkoj, s ciljem stabiliziranja grčkog gospodarstva i postizanja njezne financijske neovisnosti.

"To ćemo i dalje raditi, a taj pristup počiva na dva stupa - s jedne strane traže se strukturne reforme kako bi se omogućio gospodarski rast i konkurentnost i s druge strane je financijska potpora europskih institucija i MMF-a", rekla je Lagarde.

Povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici izjavio je da razlike u stajalištima između vjerovnika i grčkih vlasti još uvijek postoje, da su one "relativno male i da su idenficirane" i da je sada na euroskupini da razmotri je li dogovor još moguć. "Gdje postoji volja, postoji i način", rekao je Moscovici. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene