Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Žalosna odluka'

Eurozona: Grčka je 'zatvorila vrata' nastavku pregovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka vlada je odbacila posljednje prijedloge svojih vjerovnika, izjavio je u subotu čelnik euroskupine Jeroen Dijsselbloem upozorivši da je Atena "zatvorila vrata nastavku pregovora" te da će eurozona razmotriti "posljedice".

"Jako sam negativno iznenađen današnjom odlukom grčke vlade. Oni su očito odbacili posljednje prijedloge koje su stavile na stol tri institucije i na toj negativnoj osnovi predložili parlamentu održavanje referenduma", rekao je Dijsselbloem novinarima prije izvanrednog sastanka u Bruxellesu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Očuvanje stabilnosti bankarskog sustava DRAGHI PRED TEŠKIM ODLUKAMA Grčka će surađivati s ECB-om Slika nije dostupna Izlaz iz pat-pozicije? EU je Grčku 2011. odvratio od referenduma, ne i ovaj put

"Ovo je žalosna odluka za Grčku jer je zatvorila vrata nastavku pregovora... Danas ćemo čuti grčkog ministra (financija) na našem sastanku i onda ćemo razgovarati o budućim posljedicama."

ANALIZA IVANE PETROVIĆ Dva moguća scenarija za Grčku

Grčki ministar unutarnjih poslova Nikos Vucis pozvao je sve političke stranke da podupru odluku vlade o održavanju referenduma na kojemu bi se Grci izjasnili treba li njihova zemlja prihvatiti paket ekonomskih reformi, koji su predložili vjerovnici u zamjenu za nove zajmove kojima bi zemlja izbjegla stečaj.

U svom obraćanju zastupnicima u parlamentu, koji je za danas sazvao sjednicu kako bi odobrio održavanje referenduma, Vucis je rekao da bi jednoglasno usvajanje održavanja referenduma ojačalo poziciju Grčke u pregovorima.

Nakon tjedna teških razgovora u Bruxellesu, grčki premijer Aleksis Cipras odbacio je prijedloge vjerovnika nazvavši ih ucjenom. Nakon ponoći pojavio se na televiziji i objavio planove za održavanje referenduma 5. srpnja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene