Američki predsjednik Donald Trump (Foto: AFP)
Američki predsjednik Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Bijela kuća razmatra slanje 5000 američkih vojnika u Kolumbiju kao odgovor na trenutačnu situaciju u Venezueli, u kojoj je u tijeku borba za vlast između venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura i samoprozvanog predsjednika Juana Guaida, kojeg je već kao legitimnog venezuelanskog predsjednika priznalo više zemalja Zapada te većina američkih zemalja, uključujući i SAD.


Tijekom konferencije za medije u ponedjeljak, novinari su primijetili da Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton na bloku papira ima zapisane dvije stvari.

Vezani članci Trumpove ruke Trump želi uvjeriti svijet da su ove fotografije fotošopirane, no kako mu vjerovati kad stalno laže? Venezuelanska vojska (Foto: AFP) SAD u izravnom kontaktu s venezuelskom vojskom: "Ti razgovori su vrlo, vrlo ograničeni"

Prva od njih kaže: "Afganistan - pozdraviti pregovore", a druga, odmah ispod piše "5000 vojnika u Kolumbiju", prenosi Business Insider.

Iz Bijele kuće potonju stvar nisu demantirali, već je glasnogovornik Bijele kuće citirao Trumpa, rekavši da su "sve opcije na stolu".

Venezuelu potresa gospodarska kriza već godinama, odnosno otkako je Maduro preuzeo vlast. Njegova politika zemlju je dovela na rub gospodarskog kolapsa, a trenutno je u tijeku i pravi politički kolaps, koji prijeti i daljnjom eskalacijom.

Protiv Madura se održavaju prosvjedi diljem Venezuele, a američki predsjednik Donald Trump, koji je podržao donedavno nimalo poznatog Juana Guaida kao legitimnog venezuelanskog predsjednika, ukazao je i na mogućnost korištenja vojne sile u Venezueli.

Podsjetimo, proteklog tjedna Guaido se proglasio predsjednikom Venezuele dok se ne raspišu novi izbori. Maduro još uvijek ima potporu venezuelanske vojske, a ima i međunarodnu potporu Rusije, Kine i Turske. Njegov položaj u Venezueli drastično je poljuljan, no venezuelanski predsjednik i dalje drži vlast.