Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mobiliziraju se deseci tisuća ljudi

VIDEO Kriza je sve gora, sukobi su sve jači

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kriza u Ukrajini glavna je tema konferencije o sigurnosti koja traje u Munchenu. U petak navečer se o krizi razgovaralo punih pet sati u Moskvi. Nije jasno jesu li njemačka kancelarka Merkel i francuski predsjednik Hollande išta dogovorili s čelnikom Rusije, Vladimirom Putinom.

Kriza u Ukrajini ponovno se zaoštrava. Sukobi na istoku sve su jači. Proruski pobunjenici najavljuju mobilizaciju i do 100 tisuća ljudi. Novi val novačenja pripremaju i ukrajinske vlasti.

Pročitajte i ovo Avdijivka Neprijatelj ima svega U paklu Avdijivke ruševine čuvaju promrzli vojnici bez oružja: "Leševi su posvuda, sve naši ljudi" Volodimir Zelenski Za 90 dana Nema kraja: Prvo napravio red u vojsci pa potpisao zakon o produljenju izvanrednog stanja

Ukrajinska vojska preuzela je kontrolu nad gotovo cijelom regijom Lugansk, ali istoimeni grad još uvijek je u rukama pobunjenika. U regiji Donjeck, drugačija slika. Najveći dio kontroliraju proruske snage. Zato Ukrajinci pokušavaju osvojiti Donjeck, gdje je pobunjeničko središte. Ovo je jedna od dviju lokacija gdje su posljednjih tjedana najintenzivnije borbe. Druga je grad Debaltseve - važno prometno čvorište koje pokušavaju osvojiti pobunjenici. U žestokim borbama, civili su najveće žrtve.

Oba grada su u blokadi, a građani u skloništima bez struje, vode i hrane. Jučer je u Debaltsevu napokon proglašen privremeni prekid vatre. U tijeku su evakuacije.

'Ovo je zadnja šansa da se izbjegne rat'

Nervoza je sve veća i na globalnoj razini. U strahu od djelovanja Rusije, NATO jača prisutnost na istoku Europe. Formirat će jedinice za brzo djelovanje, s pet tisuća vojnika. Osniva se šest zapovjednih centara. Glavno zapovjedništvo u Poljskoj i pet manjih u Estoniji, Latviji, Litvi, Rumunjskoj i Bugarskoj. Bivši glavni tajnik NATO-a Rasmussen potiče napetost izjavom kako bi Rusija mogla testirati NATO, i to napadom na neku od Baltičkih zemalja. Izjavu bivšeg glavnog tajnika, njegov nasljednik Stoltenberg nije komentirao. U Americi su sve glasniji pozivi da se Ukrajincima pošalje naoružanje.

Europska unija i dalje vjeruje u diplomatsko rješenje sukoba, koji traje gotovo godinu dana. Život je izgubilo 5400 ljudi. Raseljenih je 1,2 milijuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene