Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveća prijetnja 'hrabroj' naciji

Kraljica pripremila govor za Treći svjetski rat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kraljica Elizabeta trebala je pozvati Britance na molitvu, jedinstvo i odlučnost u slučaju 'ludila' Trećeg svjetskog rata, pokazuju dokumenti iz 1983. godine, prenosi BBC.

Transkript tog hipotetskog govora pokazuje da je kraljica Treći svjetski rat istaknula kao najveću prijetnju 'hrabroj' britanskoj naciji.

Taj govor, koji su sastavili dužnosnici britanske vlade u jeku Hladnog rata, nikad nije snimljen. Transkript je objavljen u sklopu zakona o skidanju tajnosti s dokumenata nakon 30 godina.

'Ratno ludilo još jednom se širi svijetom i naša se hrabra zemlja mora pripremiti da ga preživi', namjeravala je poručiti kraljica. 'Nikada neću zaboraviti tugu i ponos koje smo moja sestra i ja osjećale kada smo slušale našeg oca (kralja Georgea VI.) i njegove nadahnute riječi tog sudbinskog dana 1939.', navodi se u govoru.

'Nikada nisam slutila da će ta važna i grozna dužnost jednoga dana dopasti i mene. Međutim, bez obzira na strahote pred nama, vrline koje su pomogle da sloboda naše nacije ostane netaknuta već dva puta u ovom tužnom stoljeću ponovo će biti naša snaga', trebala je poručiti kraljica Elizabeta.

'Ako obitelji ostanu složne i odlučne, pruže zaklon onima koji žive sami i nezaštićeni, volja naše zemlje neće biti slomljena', zaključuje se.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione'' Američki vojni zrakoplovi na nosaču aviona Hutisti odgovorili raketama Napadi u Jemenu: Amerikanci i Britanci unišili tri podzemna skladišta oružja

>> Velika Britanija: Jane Austen bit će na novčanici od 10 funta

Govor je sastavljen u godini u kojem su porasle napetosti između SAD-a i SSSR-a. Predsjednik Ronald Reagan osudio je tu zemlju kao 'carstvo zla', razvijao plan postavljanja raketnog štita u svemiru i razmještaja američkih nuklearnih krstarećih projektila u Europi.

Sovjeti su te godine srušili i južnokorejski putnički zrakoplov koji je slučajno ušao u sovjetski zračni prostor, usmrtivši svih 269 putnika i članova posade, a NATO je organizirao veliku vojnu vježbu u kojoj je simuliran napad zemalja Varšavskog pakta na Veliku Britaniju kemijskim oružjem. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene