Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reagirao zbog straha od prosvjeda?

Jordan: Kralj smijenio premijera zbog loših uvjeta života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jordanski kralj Abdullah II. je smijenio premijera Samira Rifaija te je na njegovo mjesto imenovao Marufa Bahita.

Pročitajte i ovo Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano" Ilustracija Uhvaćen na zadarskom području Prijetio Plenkoviću i članovima Vlade: Uhićen muškarac zbog čijeg su poziva na Markov trg stigli interventni policajci

Abdullah II. je Rifaija smijenio nakon prosvjeda u zemlji zbog cijena hrane i loših uvjeta življenja. Bahit je već obavljao premijerske dužnosti, a od njega je kralj zatražio da poduzme hitne i precizne mjere koje će omogućiti provedbu realnih političkih reformi u zemlji, kao odraz vizije vlasti o modernim reformama.

>> Jordan, Egipat i Francuska pozvali na očuvanje stabilnost u Libanonu

'Željeli bismo reforme koje će otvoriti put našem narodu prema velikim mogućnostima i pristojnim uvjetima života, kakve i zaslužuje', rekao je Abdullah.

Nedavno je u Jordanu održano više prosvjeda, potaknutih masovnim prosvjedima u Tunisu i Egiptu, tijekom kojih su okupljeni tražili Rifaijevu ostavku zbog ekonomske politike njegove vlade.

Islamisti kritiziraju izbor novog premijera

Fronta islamske akcije (FAI), najveća oporbena stranka u Jordanu, kritizirala je kraljev izbor Marufa Bahita, ocijenivši da 'nije reformator' te je najavila nastavak prosvjeda. 'Maruf Bahit je održao najgore parlamentarne izbore u Jordanu' u vrijeme svog mandata 2007. i 'nije reformator', rekao je Zaki Bani Ršeid, član izvršnog odbora FAI-ja. 'On nije čovjek koji će predvoditi prijelazno razdoblje i izvesti Jordan iz krize', dodao je.

Prosvjedi će se nastaviti, budući da 'još traju razlozi zbog kojih su prosvjedi organizirani', rekao je glavni tajnik FAI-ja Hamza Mansur. FAI i Bratstvo muslimanske braće trebali su se sastati u utorak poslijepodne kako bi procijenili 'posljedice takve odluke', ali su islamisti već bili najavili mirno okupljanje ispred premijerova ureda u petak nakon molitve.

Kralj Abdulah II. imenovao je u utorak Bahita kao zamjenu za Samira Rifaja i povjerio mu provedbu 'pravih političkih reforma', objavila je kraljevska palača nakon više prosvjeda oporbe zadnjih tjedana. Kralj je zatražio od Bahita, bivšeg premijera (2005.-2007.) da 'učini brze i jasne korake radi provedbe pravih političkih reforma koje će biti u skladu s našom predodžbom o općenitim suvremenim reformama što će pridonijeti našem zauzimanju za demokraciju', ističe palača.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene