Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kosovo spremno za novi ustav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu staviti će svoj potpis na Ustav Kosova no razlike s Ujedinjenim narodima glede pitanja koliko vlasti nova država treba imati još uvijek nisu razriješene.

Svečanost potpisivanja održat će se u nedjelju u Prištini u nazočnosti predstavnika više od 40 zemalja koje su do sada priznale Kosovo. Ostaju, međutim, proturječja glede ustava i pitanja koliko bi vlasti nova država trebala dijeliti s UN-ovom upravom na Kosovu, UNMIK-om. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kosovski predsjednik odbacio prijedlog o neutralnom Kosovu Slika nije dostupna Sejdiu: Sazreli uvjeti za neovisnost Kosova

Protivno prvotnim planovima, ovlasti upravljanja policijom, carinom i pravosuđem neće biti prebačene novoj državi uslijed inzistiranja glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona da te ovlasti trebaju ostati u okrilju UNMIK-a.

Po Banovom konceptu "preoblikovanja" UNMIK-a to bi se tijelo trebalo smanjiti ali bi još uvijek zadržalo konačnu riječ u ključnim područjima.

Pored toga bi po Banovim planovima misija EU-a (EULEX) s oko 2000 policajaca, sudskih i administrativnih dužnosnika ostala u okrilju UNIMK-a. EU je u početku očekivao da će EULEX zamijeniti UNMIK.

Banova stajališta potaknula su optužbe od strane čelnika u Prištini da on odbija priznati neovisnost Kosova. Banov plan, međutim, kritizira i Srbija. Obnašatelj dužnosti premijera srbijanske vlade Vojislav Koštunica ocijenio ga je "neprihvatljivim" i pokušajem da se otvore stražnja vrata za ulazak EULEX-a čime bi se potvrdila neovisnost Kosova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene