Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Prištini se danas slavi obljetnica proglašenja neovisnosti Kosova, no istovremeno se održava i antivladin prosvjed.


14:58 Prosvjednici traže ostavku premijera Ise Mustafe i u rukama nose crvene kartone te poručuju da "zajednica srpskih općina i demarkacija neće proći". Među mnoštvom albanskih zastava, nose i zastave SAD-a, Njemačke, Švedske i NATO saveza.

Vezani članci Prosvjed zbog smrti Dženana Memića i Davida Dragičevića - 1 Tisuće na prosvjedu traže istinu o smrti Dženana i Davida: "Zločinci i ubojice nemaju ni vjere ni nacije" Prosvjednici u Fažani - 4 FOTO Prekipjelo im: Umjesto Koumanlca pokupili smeće s ulice i dva kamiona istresli nečelniku pred nosom

Riječ je o najmasovnijim prosvjedima opozicije, koja zasad protječe bez incidenata.

14:12 U blizini zgrade Vlade u Prištini, postavljena je pozornica, s koje će se predstavnici opozicije obratiti građanima, simbolično - gotovo ispod vladinih prozora koji su razbijeni tijekom prethodnih prosvjeda i koji nisu zamjenjeni.

14:01 Počeo je prosvjed protiv Vlade u Prištini. Mnoštvo prosvjednika ogrnulo se zastavama i zasad sve protječe mirno. Jake snage policije osiguravaju prosvjed i ulice u prištini.

Kosovska policija pojačala je mjere sigurnosti te očekuju da prosvjed neće proći bez incidenata. Blic prenosi informaciju da kosovska policija ima saznanja da bi neki sudionici prosvjeda mogli imati i skrivene molotovljeve koktele te druge predmete kojima bi mogli narušavati javni red i mir.

Obilježavanje godišnjice neovisnosti Kosova počelo je intoniranjem kosovske himne koju je izveo vojni orkestar, a građanima su se obratili kosovska predsjednica Atifete Jahjaga i premijer Isa Mustafa. Nakon toga, održana je vojna parada kosovskih bezbednosnih snaga.

17. veljače 2008. godine Skupština Kosova proglasila je Republiku Kosovo, koju je dosad priznalo stotinjak od 193 države članice UN-a.

Neovisnost Kosova podijelila je međunarodnu zajednicu. Većina zapadnih demokracija podržala je taj čin, dok su Rusija i Kina oštro osudile takav postupak. Hrvatska je Vlada neovisnost Kosova priznala u ožujku 2008. godine. (Agencija VLM/B.V.)