Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glasovalo 34,1 posto birača

Kosovo: Po izbornim anketama pobijedila Thacijeva stranka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Kosovu su u 19 sati zatvorena birališta na prvim parlamentarnim izborima nakon proglašenja neovisnosti u veljači 2008., a prema izlaznim anketama koje prenose agencije, pobijedila je Demokratska stranka Kosova premijera Hashima Thacija.

Po izlaznoj anketi koja je provedena na uzorku više od 2.000 birača, Demokratska stranka Kosova Hashima Thacija osvojila je 31 posto glasova, dok je Demokratska liga Kosova Ise Mustafe osvojila 25 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Britanski Times 'Kosovo je postalo država užasa' Slika nije dostupna Povezivanje s 'mafijaškom' mrežom Kosovo odbacuje, a Srbija hvali izvješće o Hashimu Thaciju

Prema podacima Središnjega izbornog povjerenstva do 15.30 glasovalo je 34,10 posto, odnosno 556.075 birača.

Glasovanje se odvijalo uglavnom mirno, uz nekoliko manjih incidenta na sjeveru, gdje živi većinski srpsko stanovništvo. Na tom su području zbog napetosti neka biračka mjesta zatvorena već u 16 sati.

>> Veliki dan za Kosovo: Prvi parlamentarni izbori od neovisnosti

U mjestu Leposavić uhićena su dvojica Srba koji su pirotehničkim napravama napali biračko mjesto. Približno 40 Srba zapriječilo je prilaz glasačima do mobilnoga biračkog mjesta.

Današnji izbori prvi su parlamentarni izbori otkako je Kosovo 17. veljače 2008. proglasilo samostalnost.

Oko 1,6 milijuna birača pozvano je da među kandidatima 29 političkih stranaka i građanskih inicijativa izabere 120 zastupnika, od kojih je 20 rezervirano za manjine, 10 za Srbe, a 10 za ostale.

Riječ je o prijevremenim izborima raspisanim pošto je u rujnu predsjednik države Fatmir Sejdiu podnio ostavku kada je ustavni sud zaključio da je prekršio ustav obnašajući istodobno tu dužnost i dužnost predsjednika stranke Demokratske lige Kosova (LDK). Kako se Demokratski savez Kosova (DSK) premijera Hashima Thacija i LDK nisu mogli dogovoriti oko novog šefa države, predsjednik parlamenta Jakup Krasniqi, po ustavu privremeni predsjednik, raspisao je nove izbore. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene