Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bespomoćno čekaju pomoć

Dio građana BiH pred financijskom propašću zbog rasta 'švicarca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo deset tisuća državljana Bosne i Hercegovine bespomoćno čeka da netko u toj zemlji nešto poduzme kako bi ih zaštitio od financijske propasti koja im je zaprijetila zbog naglog rasta tečaja švicarskog franka a lokalni mediji u srijedu prenose njihov apel da se pokuša učiniti nešto poput onoga što je poduzela vlada Hrvatske.

Prema dostupnim informacijama u poslovnim bankama u BiH 9.802 osobe između 2006. i 2008. godine sklopile su kredite koji su valutnom klauzulom vezani za nacionalnu valutu Švicarske i najveći broj njih sada jednostavno ne može plaćati dospjele rate.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima" Milorad Dodik Osjeća se ugroženo Dodiku nastavljeno suđenje: Proces nazvao farsom pa zaradio opomenu

Evo kako druge zemlje rješavaju problem 'švicarca'

Prema izračunu udruge "Švicarac", koja okuplja korisnike takvih kredita, u vrijeme kada su sklapani kreditni ugovori te su osobe iz banaka "povukle" 872 milijuna konvertibilnih maraka (oko 446 milijuna eura) a zbog rasta tečaja franka taj je iznos sada povećan na dvije milijarde KM (1,023 milijardi eura).

"Ako je korisnik (kredita) od 2006. do 2008. godine podignuo 100 tisuća KM na 15 godina i ako mu je prva rata bila tisuću KM sada je ona 2100 KM", rekao je predsjednik udruge "Švicarac" Kemal Duraković.

To u konačnici znači da onaj tko je podigao kredit od 100 tisuća KM banci sada mora vratiti 350 tisuća.

Ugroženo 50.000 ljudi

U toj udruzi su procijenili kako je nekontrolirani rast tečaja švicarskog franka izravno ugrozio oko 50 tisuća ljudi kada se korisnicima kredita pribroje članovi njihovih obitelji.

Država nema ovlasti nad bankarskim sektorom

U BiH je posebni problem to što nad bankarskim sektorom država nema nikakvih ovlasti.

Bankarsko poslovanje reguliraju i nadziru entiteti a vlade Federacije BiH i Republike Srpske za sada nisu pokazale nikakvu spremnost reagirati. "Nama se još nitko nije obrati ni kako bi izrazio žaljenje", kazao je Duraković.

Za sada je tek Agencija za bankarstvo Federacije BiH bankama "sugerirala" da dužnicima pokušaju izaći u susret i nađu mogućnost za ublažavanje udara prouzročenog rastom tečaja franka. U toj se instituciji nadaju kako bi od pomoći korisnicima kredita u BiH mogle biti mjere što ih razmatra Europska središnja banka te eventualne intervencije Središnje banke Švicarske.

Najviše kredita u švicarcima ugovorila Hypo banka

Vlada Republike Srpske za sada razmatra stanje i najavljuje kako će to potrajati do kraja tjedna a nakon toga bi se moglo odlučivati o nekim mjerama. Najveći broj kredita u švicarskim francima ugovorila je Hypo banka.

Oni su također naveli kako razmatraju koje bi mjere mogli poduzeti ne pojašnjavajući o čemu se točno radi. U udruzi "Švicarac" su zbog svega proglasili opću mobilizaciju i najavili za 7. veljače skupštinu udruge što je ujedno rok koji su dali vlastima da nešto poduzmu.

Za sada su svojim članovima sugerirali da plaćaju rate kredita po tečaju koji je vrijedio na dan zaključenja kreditnih ugovora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene