Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kopilot je vjerojatni krivac za nesreću zrakoplova Germanwingsa u francuskim Alpama. Na njega su, smatraju neki, mogle utjecati i teorije koje su povezane s letom MH370.


Kopilot Andreas Lubitz, vjerojatni krivac za pad zrakoplova Germanwingsa u francuskim Alpama, inspiraciju za svoj postupak možda je pronašao u teoriji o 'nevaljalom pilotu' koja se povezuje s misterijom leta MH370, piše News.com.au.

Francuski tužitelji izvijestili su javnost kako je sudeći prema snimkama iz kokpita Lubitz namjerno doveo do rušenja zrakoplova, a zrakoplovna industrija pokušava shvatiti njegovu motivaciju.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Cijepali smo drva kada smo čuli zvuk udara i nakon toga vidjeli dim' Slika nije dostupna Neslužbeno: Pukao je prozor na kokpitu, a za nekoliko sekundi se dogodila dekompresija

Australski pilot rekao je kako su publicitet dan nestanku leta MH370 i nagađanja o pilotovoj ulozi u nestanku mogli utjecati na Lubitza.

Lubitz nije prvi pilot osumnjičen za namjerno rušenje zrakoplova

'To je slično kao kad čujete o mladoj osobi koja si je oduzela žiot, a drugi mladi ljudi koji se bore uhvate se za to', rekao je.

Predavač psihologije na sveučilištu Bond, Clive Jones, rekao je kako je na ranjivu osobu mogao negativno utjecati publicitet MH370.

'Ako su ranjivi i imaju neke poteškoće na poslu, to bi ih moglo pogurati prema razmišljaju 'to nije loša ideja'', rekao je.

Angela Merkel šokirana: 'Čin kopilota je jednostavno neshvatljiv'

Dodao je i da su redovite psihološke procjene jedini način da se identificiraju problemi u nekoga tko je u fazi poricanja ili previše uplašen da progovori o problemima.

Predsjednik Australske i međunarodne udruge pilota Nathan Safe rekao je da je ova nesreća istaknula potrebu za raspravom između zrakoplovnih kompanija i posada o mentalnom zdravlju. Objasnio je i da život pilota nekima može biti težak.

To nije posao koji se radi 'od devet do pet', puno vremena provodi se u hotelima, daleko od kuće.

'To možda zvuči dobro, ali za neke ljude to može biti usamljeni posao s vremena na vrijeme, a na sve te stvari treba se paziti i rješavati ih', rekao je. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju