Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Konvoj ruskih oklopnih vozila povlači se iz Gruzije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolona ruskih oklopnih vozila povlačila se u četvrtak iz središnje Gruzije, javile su agencije citirajući rusko ministarstvo obrane koje tvrdi da je to početak povlačenja snaga.

Rusija je obećala sve snage povući iz središta Gruzije do petka, prema sporazumu o prekidu vatre sklopljenom prošlog tjedna, no sve do četvrtka nije bilo naznaka ozbiljnijeg povlačenja, podsjeća Reuters.

Pročitajte i ovo Automobili na aukciji Javna dražba Država zaradila 200.000 eura: "To je mačak u vreći, na nekom dobijemo, na nekom izgubimo" Dražba vozila javna dražba Auto za 100 eura? Država se rješava svojih starih vozila, ima motora, kombija, kamion...

Britanska agencija u četvrtak javlja da je više od desetak tenkova i oklopnih vozila stiglo u grad Chinvali s juga.

Ruska agencija Interfax prenijela je da je kolona krenula sjeverno prema ruskoj granici, a francuska agencija AFP prenosi da je više desetaka kamiona zagušilo granični prijelaz Zaramag između Rusije i gruzijske odmetnute pokrajine Južne Osetije.

Ti kamioni kreću se prema Chinvaliju, glavnome gradu pokrajine, piše AFP i dodaje da je "narodna skupština" najavljena za četvrtak poslije podne u Chinvaliju odakle će se Rusiji i međunarodnoj zajednici odaslati poziv da priznaju neovisnost te gruzijske pokrajine.

Oružani sukob izbio je 7. kolovoza kada je Gruzija pokušala pod svoj suverenitet vratiti proruski orijentiranu odmetnutu pokrajinu Južnu Osetiju, a na što je Moskva odgovorila vojnom ofenzivom na Gruziju.

U sukobima je Rusija izgubila 64 vojnika, kako je objavila službena Moskva, a Gruzija 215 ljudi, među kojima 69 civila.

Rusija je ranije objavila da je 1.600 civila u Južnoj Osetiji poginulo nakon što je Gruzija napala tu pokrajinu, no taj podatak nije potvrđen iz neovisnih izvora.

Rusko-gruzijska kriza oko Južne Osetije snažno je pogoršala odnose Zapada i Rusije, između ostalog i odnose Rusije i NATO-a. No dok ruski izaslanik pri NATO-u tvrdi da će suradnja Moskve sa Savezom ostati važna, NATO je u utorak zamrznuo redovite kontakte s Rusijom.

Sjedinjene Države optužuju Moskvu da odugovlači s povlačenjem i da time štete vlastitom imidžu u svijetu.

U srijedu su pak Sjedinjene Države i Poljska potpisale Sporazum o raspoređivanju proturaketnog štita na tlu Poljske, čemu se Rusija oštro protivi jer projekt drži prijetnjom vlastitoj sigurnosti.

Sporazum će samo poticati utrku u naoružanju, objavila je u srijedu službena Moskva te optužila Varšavu i Washington da su požurile potpisivanje kao odgovor na rusku vojnu akciju u Gruziji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene