Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovorili pomoć

Kontaktna skupina pozvala Gadafija da odstupi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudionici sastanka Kontaktne skupine o Libiji dogovorili su u Dohi materijalnu pomoć za pobunjenike, osnutak privremenog financijskog mehanizma i poručili da je režim Moamera Gadafija izgubio legitimitet te on mora otići i prepustiti narodu da odluči o svojoj budućnosti, javile su agencije.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je međunarodnu zajednicu da humanitarno pomogne ugroženom stanovništvu Libije, a Katar i Velika Britanija, suorganizatori sastanka zagovarali su aktivniju pomoć pobunjenicima, koji pak žele da NATO pojača napade na Gadafijeve snage.

'Sudionici su jedinstveni i odlučni ... Gadafi i njegov režim izgubili su svaki legitimitet i on mora otići s vlasti i dopustiti libijskome narodu da odluči o vlastitoj budućnosti', navode ministri vanjskih poslova u konačnoj izjavi koju je prenio Reuters.

Skupina je odlučila 'uspostaviti privremeni financijski mehanizam kako bi Prijelazno nacionalno vijeće (CNT) i međunarodna zajednica mogli upravljati (humanitarnom) pomoći i odgovoriti na hitne potrebe' u regijama koje su pod nadzorom pobunjenika, navodi se u priopćenju koje prenosi agencija AFP.

Ranije je Reuters javio kako su podjele unutar NATO-a prisutne ne samo oko naoružavanja pobunjenika i jačanja zračnih udara, već i oko osnutka posebnog fonda iz zamrznutih sredstava libijske države u inozemstvu što bi pomoglo oporbi da svrgne Moamera Gadafija.

'Uspostavu regionalnog financijskog mehanizma' za pomoć pobunjenicima predložio je, otvarajući sastanak u Dohi, William Hague, ministar vanjskih poslova Velike Britanije.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je da se 'humanitarno stanje pogoršava. Oko pola milijuna ljudi napustilo je zemlju od početka krize ... 330.000 je raseljenih', a '3,6 milijuna ljudi, što je više od polovice stanovništva, treba humanitarnu pomoć', rekao je Ban, javile su agencije AFP i Reuters.

Pročitajte i ovo Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan" Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina



Prijestolonasljednik Katara, šeik Tamim ben Hamad Al Thani, rekao je 'kako je cilj sastanka podržati libijski narod da bi on mogao odlučiti o svojoj sudbini'. 'Vrijeme je da dopustimo libijskome narodu da se brani, da zaštitimo libijske civile', rekao je i dodao da su pobunjenici 'civili koji su uzeli oružje da se brane'. Ban je pozvao međunarodnu zajednicu neka govori 'jedinstveno', da prevlada razlike.

Čelnik Libijskog nacionalnog prijelaznog vijeać (CNT), Ali al-Isaui, pozvao je NATO da pojača zračne napade na snage pukovnika Gadafija. 'Želimo više zračnih napada na tenkove i rampe za lansiranje raketa' kojima raspolažu Gadafijeve snage, rekao je al-Isaui.

NATO, koji je preuzeo zapovijedanje vojnim operacijama u Libiji 31. ožujka ustvrdio je da su savezničke snage uništile 30 posto Gadafijevih vojnih kapaciteta od početka intervencije 19. ožujka. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene