Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glasovat će za reformu zdravstva

Kongresnik hrvatskog podrijetla vijest dana u SAD-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kongresnik Kucinich, kritičar zakona o reformi zdravstva, ipak će ga podržati kako ne bi srušio reformu.

Američki kongresnik hrvatskog podrijetla Dennis Kucinich, jedan od najistaknutijih pripadnika liberalnog krila Demokratske stranke i oštar kritičar zakona o reformi zdravstva, u srijedu je objavio da će ipak glasovati za taj zakon, što je postalo vijest dana u SAD-u. Kucinich je krajem 2009. glasovao protiv reforme zdravstva, smatrajući da nije dovoljno radikalna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi korak Reforma zdravstva: Ključni zdravstveni zakoni u javnoj raspravi Slika nije dostupna "Ne bojim se opstrukcija" Nakon propalog okruglog stola s udrugama, Beroš poziva na kompromis: "Nemamo skrivenu namjeru, moramo razgovarati"

I dalje će se boriti za univerzalno zdravstveno osiguranje

Promjena mišljenja Kucinicha (63), koji od 1997. u Kongresu zastupa 10. izborni okrug u Clevelandu, u državi Ohio, približila je predsjednicu Predstavničkog doma Nancy Pelosi granici od 216 glasova, koliko je potrebno za prihvaćanje zdravstvene reforme, najvećeg unutarnjepolitičkog prioriteta Obamine administracije. U izjavi koju su prenijele nacionalne TV mreže, Kucinich je istakao da to ne čini rado, te da će se i dalje boriti za univerzalno zdravstveno osiguranje, kakvo postoji u većini razvijenih zemalja svijeta.

'Ja sam s ovom borbom stigao dalje, nego što su mnogi u Kongresu spremni ići', rekao je Kucinich, ističući da svojim biračima, iz radničkih predgrađa Clevelanda, duguje zalaganje za zdravstveni sustav u kojem bi se okončala svemoć osiguravajućih društava. 'U posljednjih tjedan dana, postalo je jasno da će glasovanje na konačni prijedlog zakona o zdravstvu biti vrlo tijesno', rekao je Kucinich, dodajući kako ne želi biti taj koji će srušiti reformu, iako je ne smatra dovoljno dobrom. 'Nakon pažljive rasprave s predsjednikom Obamom, predsjednicom Pelosi, mojom suprugom Elizabeth i bliskim prijateljima, odlučio sam glasovati za', rekao je Kucinich.

Popustio Obaminom pritisku

Predsjednik Barack Obama, koji je odgodio put u Indoneziju i Australiju, kako bi pomogao da se osigura dovoljna potpora zakonu na glasovanju krajem tjedna, putovao je u Ohio s Kucinichem ranije ovoga tjedna, Intenzivan pritisak Pelosi i predsjednika Obame, koji američki mediji opisuju kao 'zavrtanje ruku' demokratskim zastupnicima, još uvijek nije dao rezultata kod tzv. 'blue dog' demokrata. Riječ je o 30-ak kongresnika iz konzervativnih izbornih okruga, koji strahuju da će im birači okrenuti leđa na izborima u studenom, ako podrže zakon koji oporbeni republikanci prikazuju kao socijalizaciju zdravstva uz enormno povećanje državne potrošnje i američkog duga.

Uz ogorčenu borbu za svaki glas u Kongresu, vodi se i borba oglašavanjem u medijima, u kojoj među TV oglasima dominiraju oni protiv reforme, financirani od industrije osiguranja i Američke trgovinske komore. Udruge građana koje su za i protiv reforme zdravstva, gotovo svakodnevno organiziraju prosvjede ispred Kongresa u Washingtonu. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene