Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kongres SAD - Čestitke Hrvatskoj na pozivnici za NATO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki kongresnici George Radanovich i Peter Visclosky, supredsjedatelji Hrvatskog kongresnog kluba, pozdravili su poziv Hrvatskoj za članstvo u NATO-u, kao "povijesni događaj i priznanje sposobnosti Hrvatske da pridonese kolektivnoj obrani i sigurnosti Saveza".

"Uzbuđen sam što je Hrvatska, koja je pokazala vodstvo u jugoistočnoj Europi u provedbi sveobuhvatnih reformi za euroatlantske integracije, pozvana u NATO", rekao je u govoru na Capitol Hillu kongresnik Radanovich.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

Rekavši kako je uključenje Hrvatske u NATO bio "najviši prioritet Hrvatskog kongresnog kluba", on je ocijenio da je poziv u članstvo, dobijen na summitu u Bukureštu, "povijesni događaj koji služi kao priznanje sposobnosti Hrvatske da preuzme odgovornosti članstva u NATO-u te pruži djelotvoran doprinos kolektivnoj obrani i sigurnosti".

On je izrazio "posebno zahvalnost kongresniku Viscloskyom, te brojnim Hrvatima i Amerikancima hrvatskog podrijetla na neumornoj predanosti ulasku Hrvatske u NATO i unaprjeđenju partnerstva SAD i Hrvatske".

Radanovich je također pozvao na što bržu ratifikaciju članstva Hrvatske u NATO-u u američkom Kongresu.

On je izrazio očekivanje da će "glas povjerenja SAD-a, kroz brzu ratifikaciju hrvatskog članstva u NATO-u, omogućiti Hrvatskoj da bude još vrijedniji saveznik SAD i dodatno ojačati strateško partnerstvo dviju zemalja".

Kongresnik Radanovich posebno je naglasio "uspješan posjet" predsjednika Georgea W. Busha Hrvatskoj 4. i 5. travnja koji je, po njegovim riječima, "reafirmirao važnost odnosa Amerike i Hrvatske, te istaknuo zajedničke vrijednosti koje dijele dvije zemlje".

Ocijenivši da je od uspostave neovisnosti Hrvatska ostvarila značajan napredak u razvoju demokracije i provedbi sveobuhvatnih političkih, gospodarskih i vojnih reformi na putu za euroatlantske integracije, kongresnik Radanović ukazao je i na "duboke povijesne i kulturne veze između SAD i Hrvatske, koje sežu još od priznanja neovisnosti SAD od Dubrovačke Republike 1783."

Kongresnik Radanovich, republikanac iz Kalifornije, i Visclosky, demokrat iz Indiane, supredsjedaju Hrvatskim kongresnim klubom koji okuplja više od 50 kongresnika iz obiju stranaka i jedan je od najznačajnijih kanala za promicanje interesa Hrvatske u Washingtonu, uz angažman diplomata Veleposlanstva RH, čelnika Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA) i drugih hrvatskih iseljeničkih udruga u SAD, te istaknutih članova brojne hrvatske zajednice u Americi.

Članovi Hrvatskog kongresnog kluba angažirali su se proteklih godina na potpori hrvatskoj kandidaturi za NATO, podržavajući rezolucije Predstavničkog doma i Senata u kojima se pozivalo na primanje Hrvatske u Savez, te upućujući pisma najvišim dužnosnicima Busheve administracije i ohrabrujući ih da promiču taj cilj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene