Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dom zastupnika u američkom Kongresu tijesnim je glasovanjem dopustio američkoj nacionalnoj obavještajnoj agenciji NSA da nastavi sa svojim programom nadziranja.


Sa 217 glasova i 205 protiv, donji dom Kongresa (drugi je Senat) odbacio je optužbe zastupnika, koji su tražili da NSA prestane s nadziranjem milijuna Amerikanaca. Prije toga odvijala se žestoka debata između zagovornika prava na privatnost i onih koji zagovaraju nastojanja američke vlade u borbi protiv terorizma, prenosi AP.

Vezani članci Izbori u SAD-u: Trump vs Biden - 4 Tko će iduće četiri godine voditi najmoćniju zemlju svijeta? Ni Trump ni Biden nisu baš mladi, no Biden bi mogao ući u povijest Katarina Alvir o američkim izborima (Foto: Dnevnik.hr) Važnost rezultata izbora u SAD-u: Nikad više žena i manjina, počinje li noćna mora za Trumpa?

>> Snowden ipak ostaje na aerodromu, vrijeme krati uz 'Zločin i kaznu'

Program NSA podržalo je 134 republikanskih i 83 zastupnika demokrata, uključujući Nancy Pelosi, šeficu demokrata u tom Domu. Protiv tog programa bilo je 94 republikanaca i 111 demokrata.

Ipak, teško je vjerovati kako će navedeno tijesno glasovanje biti i posljednja odluka na visokoj razini o zadiranju američke vlade u privatnost svojih građana pod krinkom zaštite nacije i američkih civilnih prava.

Međutim, provedeno glasovanje bila je i prva šansa američkim zakonodavcima da zauzmu čvrst stav oko tajnog nadziranja građana od strane NSA, otkako je bivši sistemski analitičar te organizacije, Edward Snowden (koji se nalazi na moskovskom aerodoromu Šeremetjevo), u javnost pustio tajne dokumente, koji su otkrili pravu magnitudu tajnih djelovanja američke vlade.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook