Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Najmanje je 26 ljudi poginulo u nedjelju ujutro u padu manjeg putničkog zrakoplova u Demokratskoj Republici Kongu koji se srušio na kuću u siromašnoj četvrti u Gomi dvije minute nakon polijetanja.


U nesreći zrakoplova aviokompanije Busy Bee poginulo je 19 osoba, 17 putnika i dva člana posade, priopćio je zamjenik ministra prometa Jacques Yuma Kipuya.

Vezani članci Zoran Marinović, dobitnik nagrade HND-a Fotoreporter Zoran Marinović dobitnik nagrade HND-a za reportažu o eboli koju je snimio za Novu TV: „Kada kolege prepoznaju vaš rad, onda je to posebno“ Improvizirana bolnica za borbu protiv ebole (Foto: Dnevnik.hr) Ponovno se pojavila smrtonosna zarazna bolest, stručnjak iz WHO-a poručuje: "Ovo je vrlo aktivno žarište"

U padu zrakoplova tipa Dornier 228 na kuću blizu zračne luke u Gomi poginulo je i sedam osoba na tlu, dodaje se u priopćenju. Možda je riječ o članovima jedne obitelji.

Drugi mjesni izvori u Gomi rekli su u nedjelju navečer da je broj žrtava veći, između 27 i 29 mrtvih, s ozlijeđenima koji su primljeni u bolnicu.

Letjelica se srušila na četvrt Birere/Mapendo poslije 9.00 sati pokraj zračne luke blizu granice s Ruandom, na gusto naseljenom području, pokazuju videosnimke objavljene na društvenim mrežama.

Zrakoplov je iz Gome letio preko Butemba u Beni, 350 km sjeverno od Gome. Pilot "nije uspio uzletjeti", rekao je guverner Sjevernog Kivua, Carly Nzanzu Kasivita u priopćenju.

"Zasad možemo reći da je riječ o tehničkom problemu", rekao je stručnjak kompanije na mjestu nesreće, prenosi informativni portal cd. Zrakoplov je nedavno imao teškoća s motorom.

Među žrtvama nesreće je i koordinatorica udruge za ženska prava Mambo Zawadi, objavile su nevladine organizacije.

Beni i Butembo su od kolovoza-rujna 2018. epicentar epidemije ebole koja je pokosila gotovo 2.200 ljudi.(Hina)