Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrđena predviđanja

Konačni rezultati: Za odcijepljenje južnog Sudana 98 posto stanovnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici južnog Sudana glasovali su s 98,83 posto glasova za odcjepljenje, po konačnim rezultatima koje je objavilo povjerenstvo za referendum.

Objava rezultata bila je tek formalnost, budući da su prvi rezultati objavljeni 30. siječnja već govorili da je 98,83 posto stanovnika južnog Sudana glasovalo za neovisnost njihove pokrajine koja će tako u srpnju postati nova država. Rezultati koji su tijekom svečanosti u Kartumu bili prikazani na zaslonima pokazuju da je od 3,837.406 valjanih glasačkih listića tek 44.888 ili 1,17 posto bilo za ostanak sa sjeverom u istoj državi.

Pročitajte i ovo UNICEF Hrvatska pomaže djeci Sudana koja pate u najvećoj zaboravljenoj krizi. Kaos u Sudanu UNICEF Hrvatska pomože djeci koja pate u zaboravljenoj krizi: "Ne dopustimo da ostanu zaboravljena" Slika nije dostupna Nova država na pomolu Bašir prihvatio glasovanje juga Sudana za neovisnost

>> Bašir prihvatio glasovanje juga Sudana za neovisnost

Tijekom jutra sudanski predsjednik Omar Hasan al-Bašir rekao je: 'Rezultati referenduma su svima znani. Jug Sudana je izabrao odcjepljenje. No mi se obvezujemo da ćemo očuvati veze sjevera i juga te dobre odnose utemeljene na suradnji'. Pritom je istaknuo da 'prihvaća rezultate' i 'poštuje odluku stanovnika južnog Sudana'.

Referendum održan od 9. do 15. siječnja bio je presudan dio mirovnog ugovora kojim je 2005. završio strašan dvadesetogodišnji građanski rat između sjevera, gdje uglavnom žive muslimani i Arapi, i juga, gdje su većina stanovništva kršćani i crnci. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene