Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON NIZA NAPADA

Velika Britanija zabranila ovu opasnu pasminu pasa

Pas
Pas Vijesti u 17
Aktualno Galerija Pas Pas Foto: Vijesti u 17 Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Pas napao bračni par u Zagrebu - 4 Pas napao bračni par u Zagrebu - 4 Foto: Snimili čitatelji +0 Ilustracija Galerija 1/4 >>
Velika Britanija zabranjuje pasminu američki bully XL. Vlada je donijela konačnu odluku i plan zabrane.

Prema kampanji Bully Watch, koja se zalaže za zabranu prodaje i uzgoja velikih pasa bullyja XL, pasmina je odgovorna za više od polovice svih smrtonosnih napada pasa u Britaniji prošle godine.

Bullyji XL izvorno su uzgojeni od američkih pit bul terijera i američkih stafordskih terijera i prvi put su se pojavili u Ujedinjenom Kraljevstvu "oko 2014. ili 2015.", a broj ovih pasa naglo raste posljednjih godina, rekla je skupina za kampanju.

Britanski premijer Rishi Sunak ranije je objavio planove Vlade, a sad su i službeno doneseni. 

Objavljujući plan, Sunak je rekao da "dijeli užas nacije" u vezi s nizom ozbiljnih napada pasa.

"Jasno je da se ne radi o šačici loše dresiranih pasa, to je obrazac ponašanja i to se više ne može nastaviti", rekao je Sunak u videoporuci sredinom rujna, piše Sky News. 

Od 31. prosinca 2023. uzgoj, prodaja, oglašavanje, ponovno udomljavanje, napuštanje i dopuštanje XL Bully pasa da odlutaju bit će nezakoniti u Engleskoj i Walesu, objavila je Vlada.

Također od 31. prosinca 2023. psi u javnosti moraju imati brnjicu i povodac.

Od 1. veljače 2024. postati će protuzakonito posjedovanje XL Bully psa osim ako nije registriran na Indexu izuzetih pasa.

Pročitajte i ovo Ilustracija ANALIZA IVANA ODRČIĆA Dolazi zima, hoćemo li se imati čime grijati? Najveći rizik leži u odlukama dviju država: "Tim činom cijene plina bi eksplodirale"

Vlasnici koji žele zadržati svoje pse do kraja siječnja mogu podnijeti zahtjev za izuzeće, a također će se morati pridržavati strogih pravila.

Psi će morati nositi brnjice, biti sterilizirani, morat će biti mikročipirani i cijelo vrijeme na povoddcu. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene