Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zrak i mlijeko kao oružje

Novi detalji monstruoznog zločina: Doktori su se morali ispričati osumnjičenoj Lucy Letby

Otkrivaju se novi šokantni detalji monstruoznog zločina koji je zgrozio Englesku i svijet nakon što je medicinska sestra Lucy Letby ubila sedam beba i pokušala ubiti još njih šest.

Monstruozna britanska medicinska sestra Lucy Letby je novorođenčad trovala inzulinom, na njih je fizički nasrtala ili im je injekcijom ubrizgavala zrak u krvotok. U jednom je slučaju bebu usmrtila tako da ju je prehranila mlijekom.

"U njezinim su rukama zrak, mlijeko ili najobičnija tekućina postajali smrtonosno oružje. Svoju je struku, umjesto da liječi, iskoristila tako da nanosi bol i sije smrt", rekla je tužiteljica Pascale Jones koja je vodila slučaj.

Stariji liječnici mjesecima su upozoravali da je Letby bila jedini član osoblja u toj bolnici u sjeverozapadnoj Engleskoj koji je bio prisutan tijekom iznenadnih kolapsa i smrti brojnih prerano rođenih beba.

Udaljili su je s odjela tek početkom srpnja 2016., godinu dana nakon što je liječnik prvi put upozorio direktora bolnice na potencijalnu vezu. Do tada je ubila sedam beba i pokušala ubiti još šest, utvrdio je sud u petak.

Čelnici bolnice naredili su službenu reviziju porasta smrtnih slučajeva u lipnju 2016., godinu dana nakon što su počela Letbyjeva ubojstva. Letby je sljedeći mjesec maknuta iz jedinice, a policiju nitko nije kontaktirao gotovo godinu dana nakon toga.

Kolegama Letby naređeno je da joj se ispričaju nakon što su opetovano izrazili zabrinutost da medicinska sestra možda stoji iza niza neobjašnjivih smrti beba, doznao je Guardian.

Vodeći konzultant Stephen Brearey je inzistirao na hitnom sastanku s upravom kako bi utvrdili okolnosti bizarnih nesreća. Šturom preliminarnom analizom, ispostavilo se da je u sva tri smrtna slučaja na dužnosti bila sestra Letby.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbraja se šteta Snažno nevrijeme na istoku Hrvatske: Grom udario u farme, buknuli požari

"Užasno za reputaciju"

Na sastanku sazvanom za raspravu o tim izvješćima 26. siječnja 2017., izvršni direktor (tada glavni izvršni direktor bolnice) Tony Chambers je rekao da je proveo sate razgovarajući s Letby i njezinim ocem te da je vjerovao da je nevina, prema internim dokumentima u koje je Guardian imao uvid i intervjuima s dva pedijatrijska savjetnika - Steveom Breareyjem i Johnom Gibbsom.

Pročitajte i ovo Nizama Hećimović, Nermin Sulejmanović Novi detalji Sutkinja je Sulejmanoviću poslala rješenje o odbijanju mjera zabrane: Istog dana ubio je troje ljudi

Chambers je tada naredio konzultantima da se ispričaju Letby i rekao da će se ona odmah vratiti na posao. U tom se slučaju nije vratila na neonatalnu jedinicu.

Stephen Cross, bolnički direktor korporativnih poslova i pravnih usluga, je rekao da bi kontaktiranje policije bilo "užasno za reputaciju bolnice i pretvorilo neonatalnu jedinicu u mjesto zločina".

Kasnijom, neovisnom istragom, čije je pokretanje uprava bolnice odobrila tek u ožujku 2017., utvrdilo se i da uprava bolnice nije na adekvatan način prijavljivala smrt pacijenata, zbog čega zdravstveni sustav nije mogao uvidjeti da u jednoj od bolnica dolazi do naglog povećanja smrtnosti.

Nigel Scawn, izvršni medicinski direktor, rekao je da želi pružiti sigurnost da svaki pacijent koji pristupi njihovim uslugama može imati povjerenja u skrb koju će dobiti.

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene