Zrakoplov indonezijskoga Lion Aira sa 189 putnika i članova posade srušio se u ponedjeljak u more kod otoka Jave, 13 minuta nakon polijetanja iz glavnog grada Jakarte. Na letu je bilo troje djece i najmanje 20 zaposlenika indonezijskog ministarstva financija

Galerija


Boeing 737 nestao je s radara oko 13 minuta nakon uzlijetanja, a novine Straits Times navode da je letio na liniji Jakarta – Palkanpinang na otoku Banka u Indoneziji.

Vezani članci Vlasti su isključile mogućnost da će pronaći preživjele (Foto: AFP) Potraga na dubinama od 40 metara: Je li pronađena olupina nestalog zrakoplova? Delegacija zapela na putovanju (Foto: AFP) Njemački ministar "zapeo" u Indoneziji zbog bizarnog incidenta u avionu

Na letu kompanije Lion Air bilo je 189 ljudi, među kojima i troje djece, piše CNN.

Glasnogovornik indonezijskog ministra financija Nufransa Wira Sakti rekao je da je na letu bilo i najmanje 20 dužnosnika tog ministarstva koji su u Jakarti s obiteljima proveli vikend. 

Spasilačke službe objavile su kako ne očekuju da je itko preživio pad zrakoplova.

29.10.2018.
Srušio se se indonezijski zrakoplov sa 188 ljudi (Foto: AFP) - 5

Oko dvije nautičke milje od posljednjih prijavljenih koordinata zrakoplova pronađena je olupina zrakoplova te osobne stvari i dokumenti putnika, objavila je indonezijska Nacionalna agencija za potrage i spašavanje (SAR).  

Na područje gdje se pretpostavlja da je zrakoplov pao poslane su stotine spasitelja, brodovi i helikopter. Ronioci pretražuju more na dubini do 35 metara. 

Razlog pada nepoznat 

Indonezijska agencija za spašavanje rekla je kako nisu zaprimili poziv za spašavanje iz palog aviona, a da je ugrađeni sustav za automatske pozive u pomoć zakazao, iako je sigurnosni sustav palog aviona bio certificiran kao ispravan do kolovoza 2019. godine.

Razlog pada aviona trenutačno je nepoznat, no Daily Mail piše da je pilot aviona, Indijac Bhavye Suneja prijavio tehničke probleme ubrzo nakon polijetanja te tražio da se let preusmjeri i vrati u zračnu luku.

Tu je informaciju potvrdio i Sorejanto Tjahjono, čelnik indonezijskog Odbora za sigurnost u prometu.

Za utvrđivanje točnog razloga pada morat će se pričekati otvaranje avionske crne kutije i snimke razgovora u kokpitu. 

Direktor kompanije: Večer prije avion je bio na popravku

Izvršni direktor Lion Aira Edward Sirait rekao je novinarima kako je zrakoplov u nedjelju navečer bio na popravku, no tehničari su ga sanirali i bio je potpuno spreman za let sljedećeg jutra, piše The Guardian.

"Ovaj je zrakoplov ranije letio iz Denpasara na Baliju za Jakartu i nakon tog leta prijavljen je manji kvar koji je saniran prema proceduri", rekao je Sirait ne navodeći o kakvom je kvaru riječ.

Dodao je da kompanija zasad ne planira prizemljiti ostatak svoje flote Boeinga. Lion Air inače raspolaže s 11 Boeingovih zrakoplova.

Indonezijski predsjednik Joko Widodo svoju je sućut obiteljima putnika s izgubljenog leta izrazio u televizijskom obraćanju. U međuvremenu australska vlada zabranila je letove svih zrakoplova pod kompanijom Lion Air dok se ne utvrdi točan uzrok tragične nesreće.

(Ne)sigurna aviokompanija 

Lion Air najveća je privatna aviokompanija iz Indonezije koja operira na 126 aerodroma u Indoneziji, Singapuru, Vijetnamu, Maleziji i Saudijskoj Arabiji.

Zajedno s tvrtkom-kćeri Wings Air, Lion Air nalazi se na listi kompanija kojima su zabranjeni letovi na području Europske unije.

Lion Air, aviokompanija koja je osnovana 1999., imala je niz problema sa sigurnošću letova u svojoj povijesti. 

Tako je 2013. let Lion Aira 904 završio padom u more prije slijetanja na Bali. Svi su putnici preživjeli.

2004. je let 538 iz Jakarte također završio padom aviona i smrću 25 osoba. Piloti te aviokompanije bili su upleteni u niz skandala vezanih za posjedovanje i korištenje metamfetamina neposredno prije leta, navodi BBC.