Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Somalija je zemlja najizloženija terorstičkim napadima, pokazuju rezultati Indeksa rizika od terorizma (TRI) koju svake godine sastavlja britanska savjetodavna tvrtka Maplecroft.


Somalija se na toj ljestvici nalazi spred Pakistana, Iraka i Afganistana. Ove je godine 16 zemalja svrstano u kategoriju 'ekstremna rizika' od terorističkog napada. Iza navedenih zemalja na popisu su područja pod palestinskom samoupravom, Kolumbija, Tajland, Filipini, Jemen i Rusija.

TRI se sastavlja kako bi zainteresirane organizacije mogle prepoznati i pratiti terorističke rizike za sigurnost ljudi i imovine. Maplecroft se pri izradi TRI-ja koristio podatcima od lipnja 2009. do lipnja 2010. po učestalosti i jakosti napada.

Najveći broj mrtvih po stanovniku

Vezani članci Trudnica, ilustracija (FOTO: Profimedia/Ilustracija) Čelnik američkog Centra za prevenciju bolesti: "Trudnice imaju veći rizik od teškog oblika bolesti COVID-19" Pavle Kalinić "Potresni rizik grada Zagreba": U iduće tri godine procijenit će se kolika šteta prijeti Zagrebu u slučaju novog potresa

U Somaliji je u navedenu razdoblju bilo 556 terorističkih napada s 1.437 ubijenih i 3.408 ranjenih ljudi. Somalija ima najveći broj mrtvih od terorizma po stanovniku i najveći broj žrtava po napadu. Najveća prijetnja u toj zemlji je islamistička organizacija Al-Šabab.

>> Potvrđeno: Somalski gusari oteli brod s hrvatskim pomorcem

U Europi najveća opasnost od terorističkih napada je u Grčkoj, koja se nalazi na 24. mjestu na popisu, odnosno tri ispred Španjolske. Obje su zemlje u kategoriji 'visoka rizika'. Prva zbog napada anarhističkih skupina, a druga zbog prijetnje ETA-e.

Ni jedna od ostalih zapadnih zemalja ne pripada u kategoriju 'ekstremna ili visoka rizika'. SAD (33.), Francuska (44.) i Britanija (46.) nalaze se u kategoriji 'umjerena rizika', a primjerice Njemačka (70.) u kategoriji 'niska rizika'.