Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Koehler: Njemačka se ne treba odreći odgovornosti vođe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački savezni predsjednik Horst Koehler pozvao je svoju zemlju da ne izbjegava odgovornost predvodnika u Europi, govoreći u petak pred uzvanicima na proslavi obljetnice ujedinjenja Njemačke u Hamburgu.

'Nemamo razloga praviti se većima nego što jesmo. Ali ni manjima', rekao je Koehler u govoru na proslavi Dana njemačkog jedinstva, 18. obljetnice ponovnog ujedinjenja zemlje. 

Pročitajte i ovo Michelle O'Neill povijesni rezultati Sinn Fein nakon pobjede na izborima u Sjevernoj Irskoj pozvao na raspravu o ujedinjenju sa Irskom Mentalno zdravlje i koronavirus - 6 PSIHIJATRICA I SOCIOLOG SAVJETUJU Kako se građani nose s krizom? "Kad kažem da neću nositi masku, kad sam agresivan i bezobrazan, to nije znak hrabrosti"

Ta odgovornost zahtijeva 'da kažemo što u Europskoj Uniji sami želimo kao njemačka nacija', poručio je njemački predsjednik. Odgovornost također znači 'da smo istodobno u svakom trenutku spremni na pošteno izjednačavanje interesa s našim partnerima', dodao je.

'Naša nacija stoji pred velikim zadaćama', rekao je Koehler, spominjući u prvom redu rad, obrazovanje i integraciju kao ciljeve koji se mogu postići sposobnošću učenja, koju su Nijemci stekli učeći iz prošlosti. 

>> Njemački predsjednik odgodio ratifikaciju ugovora o EU-u

Njemački odnos prema inozemstvu Koehler je opisao kao 'obazrivu radoznalost'. 'Kad netko vani nešto radi drugačije od nas, time budi naše zanimanje a ne odbojnost', rekao je.

Njemačka je jedinstvena, okružena prijateljima i partnerima, blagostanje, demokracija i pravo na visokoj su razini, a nacija živi od kreativnosti i kulturnog naslijeđa, uključujući i snošljivost, poručio je.

Podsjetio je na nedostatke u procesu ujedinjenja i pozvao na korištenje dosad neiskorištenih potencijala. 'Koju sreću predstavlja ta mirno i hrabro izborena sloboda, koji blagoslov za našu domovinu!', uzviknuo je Koehler.

Proslava u Hamburgu popraćena je prosvjedima oko 1.600 pripadnika ljevičarskih skupina, koji tvrde da 'nema razloga za slavlje'.

Dan njemačkog jedinstva proslavljen je i u Berlinu, gdje su se u blizini Brandenburških vrata okupile tisuće ljudi u slavljeničkom raspoloženju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene