Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Koalicija na vlasti pukla, konzervativci traže prijevremene izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konzervativni austrijski vicekancelar Wilhelm Molterer (OeVP - Pučka demokratska stranka) zatražio je organiziranje prijevremenih izbora, optuživši koalicijske partnere iz Socijaldemokratske stranke da ne obraćaju pozornost na zajedničke smjernice kada je riječ o europskoj politici.

Molterer, koji istodobno obnaša funkciju ministra financija, smatra da koalicijska vlada koju čine pučani i socijaldemokrati, na vlasti od siječnja 2007., "više nije u stanju dobro surađivati niti donositi zajedničke odluke".

Pročitajte i ovo Ilustracija VELIKA AKCIJA SPAŠAVANJA Drama u Austriji: Lavina zatrpala ljude, najmanje dvoje poginulih, helikopteri nadlijeću područje Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..."

S obzirom da je velika koalicija pukla, konzervativna stranka zatražila je prijevremene izbore.

"Predlažem nove prijevremene izbore", rekao je Molterer.

Socijaldemokrati su "napustili naš zajednički put" kada je riječ o europskoj politici, kazao je Molterer, predsjednik austrijskih demokršćana.

"Neću dopustiti da kriza unutar Socijaldemokratske stranke postane kriza u cijeloj zemlji", rekao je novinarima Molterer aludirajući na nedavne izjave kancelara Alfreda Gusenbauera kako će se o budućim europskim smjernicama u Austriji odlučivati na referendumu.

Odluku su donijeli kancelar Gusenbauer i novi predsjednik Socijaldemokratske stranke Werner Faymann. Molterer će predložiti sazivanje prijevremenih izbora najesen. Kazao je kako je o tomu informirao i predsjednika države Heinza Fischera.

Agencija APA javlja kako bi 14. rujna bio najraniji mogući termin, a s ozbirom da konzervativna stranka OeVP inzistira da izbori budu u rujnu, mogući su datumi 14., 21. ili 29 rujna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene